Brokkoli - karfiol
Termesztésük múltja és jelene
A karfiol és a brokkoli őshazája Kis-Ázsia, a Földközi tenger
partvidéke és Ciprus. Mindkét növény ősi káposztafélék válogató
szaporításával, alakításával jött létre.
A karfiolt először az i.e. VI. században említik, s bár a
Szíriából származó változatok már a XII. században eljutottak
Spanyolországba, az angol és a francia piacra csak az 1600-as évek
elején került. Innen terjedt ezután Európa belseje, illetve az amerikai
földrész felé.
A brokkoli jelenleg is megterem vadon. Termesztését a
Közel-Keleten kezdték, majd a rómaiak továbbfejlesztették. Az újkori
Európában és Amerikában csak a XVII. század óta termesztik. Sikerét
étrendi hatásainak és fagyaszthatóságának köszönheti. Hazánkban az
utóbbi 20 évben lett kedveltebb.
Egészséges rügyevés
A karfiol élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény.
Értékessé teszi magas ásványi anyag (pl. kálium), folsav- és C-vitamin
tartalma. Kéntartalmú, illetve indol-vázas vegyületei hatékonyan segítik
szervezetünk védekezését a rákos megbetegedések ellen. Elősegíti a máj
lebontó, salaktalanító munkáját. Fogyasztása csökkenti a prosztata- és
más daganatok kialakulásának esélyét.
A káposztafélék között legkönnyebben emészthető brokkoli
remek összetételben biztosítja a vitaminokat (A, B, C, E és K), ásványi
anyagokat (nátrium, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, mangán,
réz) és karotinoidokat. Népszerűségét elsősorban rákellenes
hatóanyagainak köszönheti. A fiatalabb növény hatóanyag tartalma
magasabb.
A brokkoli véd a szívbetegségek szemben is, s feltételezik azt is,
hogy védi bélrendszerünket és gyomrunk falát egyes bakteriális
fertőzésektől (bár ez nem bizonyított kellőképpen). A máj és az egyes
sejtek méregtelenítő folyamatainak elősegítésével előnyös bőrünknek is.
Antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén
akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott
kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelemtartalma
(cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban;
fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.
A piacon
A friss karfiol levelei élénkek, a szorosan záródó fej
rózsái krémszínűek. A szemcsés, „rizses" tapintású karfiolban a bimbók
elkeztek kinyílni. Az ilyen növény fogyasztható, bár fásabb lehet. A
sárgás foltok túlérettségre vagy nyomódásra utalhatnak. Hűvös helyen 5
napig tartható el.
A brokkoli esetében nézzük meg inkább a szárakat és
leveleket: a friss növény egyöntetű sötétzöld, tapintásra kemény,
foltosodástól mentes. A sötét színűekben több béta-karotin és C-vitamin
található. Mosás nélkül a hűtőszekrényben 1-2 napig tárolható.
Blansírozás után lefagyasztva értékes anyagait megtartja.
A konyhában
- Nyersen apróra tördelve keverjük salátába, vagy készítsünk sajtos-fűszeres szószt, és abba mártogassuk bele a nagyobb darabokat.
- Ha a recept „rózsáira szedést" ír elő, az egyenletes puhulás érdekében képezzünk nagyjából egyforma méretű részeket.
- Sütés-főzés közben ne kavargassuk, mert széttöredezhetnek a rózsák.
- A karfiolnak általában csak a virágbimbóit fogyasztjuk, pedig valamivel hosszabb főzési idő után a szár és fiatalabb levelek is ehetőek: ízük kicsit erősebb.
- A karfiolhoz jól illik a mandula, sajt, petrezselyem, dió, sonka.
- A sűrű karfiolleves Európában ismert finomság. Indiában burgonyával és hagymával vegyítve készül a karfiolos ragu.
- A brokkolihoz kellemesen társul a fokhagyma, a sajt, a fehérbor.
- Gőzben párolva a brokkoli vitaminjai megőrződnek. A főzés során kibocsájtott kénes illat tálalás idejére eltávozik.
Receptek
Fokhagymás karfiol
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 citrom leve
- 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- olíva olaj; só, őrölt feketebors
- parmezánsajt
Elkészítés: Erősen forrósítsuk fel a sütőt. Egy rétegben
elrendezve helyezzük tűzálló tálba a rózsáira szedett karfiolt. Szórjuk
rá a fokhagymát, locsoljuk meg citromlével és olajjal, majd fűszerezzük.
15-25 perc alatt süssük puhára. A frissen kivett karfiolt szórjuk meg
bőven sajttal.
Fehérboros brokkolileves
Hozzávalók:
- 700g brokkoli rózsáira szedve
- 1 közepes vöröshagyma felkarikázva
- 3 kisebb burgonya megtisztítva, kockára vágva
- 4 ek fehérbor
- 6dl víz
- 2 ek vaj
- 1l tej
- só, bors
- 6 kk tejföl
Elkészítés: Fazékban a megolvasztott vajon 7-10 percig
dinszteljük a zöldségeket. Adjuk hozzá a vizet és a bort. Fűszerezzük
ízlés szerint. Fedő alatt kis lángon, 20 percig főzzük. Ekkor pürésítsük
le, majd adjuk hozzá a tejet, és forraljuk újra fel. Még 6 percig
főzzük. Egy-egy kiskanál tejföllel tálaljuk.
Forrás - Internet