Levendulás sárgabaracklekvár
A hagyományos sárgabaracklekvárt pont annyira bolondítja meg a
levendula, hogy pikáns, ám nagyon finom és harmonikus végeredményt kapj.
Másfél kilogramm kimagozott sárgabarackhoz 300 gramm cukorra, ízlés
szerint egy kis- vagy egy evőkanálnyi szárított levendulára, és ha nem
bízol a lekvár besűrűsödésében, vagy nincs időd órákig főzőcskézni,
zselésítőanyagra lesz szükséged. Kezdetnek turmixold össze a barackokat -
ha idegenkedsz a héjától, forró vízbe mártva könnyebben lehúzhatod
róluk, ám így időigényes a folyamat. Ha a szárított levendulád kis
levelekből áll, akkor mozsárban törd össze, vagy daráld le, és így add a
gyümölcshöz. A levendulás gyümölcspürét tedd lábasba, add hozzá a
cukrot, és kezdd főzni - ha szeretnéd, most jöhet bele a sűrítő anyag,
melyből már teljesen természetes változatot is találsz -, s forrástól
számolva pár perc főzés után merheted is az üvegekbe. Feje tetejére
állított állapotban, száraz dunsztban három darab 370 milliliteres
üvegnyi lekvárt kapsz.
Forrás - Internet