TÖK


A messziről jött kedves ismerős
A mindennaposnak, megszokottnak tartott tökfőzelék alapanyaga távolról érkezett: régészeti adatok alapján nyolc-tíz ezer évvel ezelőtt vették termesztésbe Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által „három nővérnek" nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény (bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a tök. A tökfélék a spanyolok közvetítésével kerültek Európába az Újvilág meghódítása után.

Élettani hatások
A tökről a tápanyagban gazdag sütőtök jut eszünkbe, mivel a főzőtököt azonban éretlenül fogyasztjuk, beltartalmi értékei elmaradnak téli társától.
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.

Tökvirág
A tök virága is ehető: nyersen salátában, töltötten, önmagában, vagy akár bundázva és olajban sütve is. Ha termesztünk otthon tököt, próbáljuk ki. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz - a termős virág nyele vaskos; s az alján látható a későbbi termés kezdeménye.


A főzőtök vásárlása és tárolása
  • Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk.
  • A héj színe fajtafüggő.
  • Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik.
  • A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le.
  • A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot.
  • A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül használjuk fel.

Felhasználás
  • A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.
  • Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.
  • A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük.
  • Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.
  • Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.