TÖK
A messziről jött kedves ismerős
A mindennaposnak, megszokottnak tartott tökfőzelék alapanyaga
távolról érkezett: régészeti adatok alapján nyolc-tíz ezer évvel ezelőtt
vették termesztésbe Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által
„három nővérnek" nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény
(bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab
felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a
tök. A tökfélék a spanyolok közvetítésével kerültek Európába az Újvilág
meghódítása után.
Élettani hatások
A tökről a tápanyagban gazdag sütőtök jut eszünkbe, mivel a főzőtököt
azonban éretlenül fogyasztjuk, beltartalmi értékei elmaradnak téli
társától.
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont
rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök
fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által
hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a
máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a
vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen
alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt.
Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a
kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig
kiváló folyadékforrás.
Tökvirág
A tök virága is ehető: nyersen salátában, töltötten, önmagában, vagy
akár bundázva és olajban sütve is. Ha termesztünk otthon tököt,
próbáljuk ki. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely
keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz - a termős virág nyele vaskos; s
az alján látható a későbbi termés kezdeménye.
A főzőtök vásárlása és tárolása
- Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk.
- A héj színe fajtafüggő.
- Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik.
- A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le.
- A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot.
- A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül használjuk fel.
Felhasználás
- A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.
- Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.
- A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük.
- Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.
- Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.

