Töltött paprika
Nyári kedvencünk a töltött paprika, sokan és sokféle módon készítik ízlés szerint.
Bemutatnám, ahogyan én készítem.
Hozzávalók
ha frissen készítjük a paradicsom szószt 1- 1.5 kg paradicsomból készítjük
de kész paradicsomlevet is használhatunk
amit soha nem használok, konzerv paradicsom püré
hagyma, fokhagyma
a nevezetes TV, vagy tölteni való paprika
40 dkg pulyka darálthús
2 dl csészényi rizs
tojás
zsemlemorzsa
fűszerek
Nyári kedvencünk a töltött paprika, sokan és sokféle módon készítik ízlés szerint.
Bemutatnám, ahogyan én készítem.
Hozzávalók
ha frissen készítjük a paradicsom szószt 1- 1.5 kg paradicsomból készítjük
de kész paradicsomlevet is használhatunk
amit soha nem használok, konzerv paradicsom püré
hagyma, fokhagyma
a nevezetes TV, vagy tölteni való paprika
40 dkg pulyka darálthús
2 dl csészényi rizs
tojás
zsemlemorzsa
fűszerek
Elkészítés
a paradicsom szósz készítéséhet két nagy fel hagymát párolok olajon,
kevés cukrot karamellizálok a hagymával
ha megpárolódott kevés pirospaprikával és kevés liszttel sűrítem, majd felöntöm a paradicsom pürével
ha szükséges vízzel és lassan forralom gyöngyözésig
a töltelék elkészítéshez a rizs előre vízbe duzzasztom, ez minden gabona neműnél fontos
ha megduzzadt, egy tálban összekeverem a pulyka daráthússal és tojással, valamint a fűszerekkel
a töltött paprika fűszerezéshez a majorana és a fokhagyma fontos, de van aki borssal is ízesíti
a hozzávalókat összekeverem és 3-4 evőkanál zsemlemorzsával keverve, 15-20 percig állni hagyom
ha már felforrt az alaplé, betöltve a paprikákba, belehelyezem az alaplébe
mivel nem mindenki szereti vagy bírja a paprikát, lehet vagy érdemes húsgombócokként is néhányat belefőzni az alaplébe
sokan panaszolják, hogy "nehéz étel", ennek egyik oka a sav érzékenység esetén a paradicsom hájában lévő savasság, ilyenkor érdemes forró vízbe téve, lehúzni a héját és úgy készíteni a paradicsom levet
a másik, hogy a paprika héjának a rostjai az epeproblémával küzdők számára "nehezen" emészhető
ajánlott akkor a húsgombóc, hiszen a benne főtt paprikák megadják az kellemes paprika ízt
Jó étvágyat hozzá!
a paradicsom szósz készítéséhet két nagy fel hagymát párolok olajon,
kevés cukrot karamellizálok a hagymával
ha megpárolódott kevés pirospaprikával és kevés liszttel sűrítem, majd felöntöm a paradicsom pürével
ha szükséges vízzel és lassan forralom gyöngyözésig
a töltelék elkészítéshez a rizs előre vízbe duzzasztom, ez minden gabona neműnél fontos
ha megduzzadt, egy tálban összekeverem a pulyka daráthússal és tojással, valamint a fűszerekkel
a töltött paprika fűszerezéshez a majorana és a fokhagyma fontos, de van aki borssal is ízesíti
a hozzávalókat összekeverem és 3-4 evőkanál zsemlemorzsával keverve, 15-20 percig állni hagyom
ha már felforrt az alaplé, betöltve a paprikákba, belehelyezem az alaplébe
mivel nem mindenki szereti vagy bírja a paprikát, lehet vagy érdemes húsgombócokként is néhányat belefőzni az alaplébe
sokan panaszolják, hogy "nehéz étel", ennek egyik oka a sav érzékenység esetén a paradicsom hájában lévő savasság, ilyenkor érdemes forró vízbe téve, lehúzni a héját és úgy készíteni a paradicsom levet
a másik, hogy a paprika héjának a rostjai az epeproblémával küzdők számára "nehezen" emészhető
ajánlott akkor a húsgombóc, hiszen a benne főtt paprikák megadják az kellemes paprika ízt
Jó étvágyat hozzá!