Őszibarack
A hamvas héjú őszibarack július közepétől szeptember elejéig kapható
nyersen a piacon. Húsa zöld, sárgásfehér, sötétvörössel áttört
zöldesfehér színekben pompázik. Magvaváló és duránci fajtái egyaránt
kedveltek.
A „perzsa alma” története
A rózsafélék családjának (Rosaceae) tagja, közeli rokonai a
sárgabarack, a szilva. Latin (Prunus persica) neve azt sugallja, hogy a
Perzsiából származik – ám ez a feltételezés nem állja meg a helyét.
Őshazája Kína, ahol termesztésével régóta foglalkoznak. Első írásos
említése az időszámításunk előtti tizedik évszázadra nyúlik vissza. A
kínai taoizmus a legszentebb növénynek tartotta.
A legenda szerint létezik egy háromezer évenként virágba boruló őszibarackfa. Aki gyümölcséből eszik, örök életre számíthat.
A perzsák közvetítésével a gyümölcs eljutott a Földközi-tenger
környékére, ahol az éghajlat kedvező volt a megtelepedéséhez. Angliába a
12. században került, ám a viktoriánus udvarban már napi
rendszerességgel, csemegeként tálalták.
Kínában napjainkban is nagyra becsülik az őszibarackot. Több mint 700
fajtáját termesztik. Születésnapi fogásként tálalják, fogyasztásától
szerencsét és hosszú életet remélnek.
Az egészséges őszibarack
A gyümölcs sok káliumot tartalmaz. Magas az A- és C-vitamin tartalma.
A szervezet védekező rendszerének erősítésével ellenálló
képességünket növeli. Segít az elöregedett szöveti részek megújulásában,
karbantartja a csontokat és fogazatunkat. Hozzájárul bőrünk
egészségéhez. Antioxidáns hatású: mérsékli az öregedési folyamatok
kellemetlen mellékhatásait; csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát.
Enyhén hashajtó, vizelethajtó. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását
A leveléből készült teát bélférgek ellen használták.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?
Az érett gyümölcs héja feszes, de nyomásra enged. Színe fajtától
függő. Válasszunk foltoktól, nyomódásoktól mentes, illatozó egyedeket.
A kemény barack meg fog puhulni, de cukortartalma már nem emelkedik. A
félérett barackot papírzacskóban, sötét helyen hamar érlelhetjük. A
mellette tárolt alma meggyorsítja az érlelést.
Az érett őszibarackot hűvös helyen, szellős elrendezésben, más
gyümölcsöktől távol három-négy napig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben
négy-öt napig is eláll, ám fogyasztás előtt engedjük felmelegedni. Így
zamatosabb lesz.
Konyhai tudnivalók
Csak felhasználás előtt mossuk meg.
A nyers barack húsa levegőn bebarnul. Ha édes ételt készítünk (pl.
gyümölcsleves, vegyes gyümölcssaláta), akkor ananász vagy narancs
levével öntözzük meg a barackszeleteket. Ha a készíteni kívánt étel
elviseli a savanykásabb felhangokat, akkor a citromlé is megteszi.
Az őszibarackot sokféle édességben használhatjuk. Remekül díszíti az egyszerű süteményt és a tortákat.
Tápanyagai elsősorban nyersen érvényesülnek, ezért ha lehet, nyersen fogyasszuk. Íze jól harmonizál lágy sajtokkal.
Gyakran készítünk belőle kompótot. A főzéshez használatos lé lehet
édesített víz, fűszeres vagy natúr bor vagy más ízesített lé. A
megpuhított barack tölthető olajos magvakkal. Langyosan önálló
desszertként, hidegen csokoládészósszal leöntve fogyasztható.
Hő hatására egyes fajták héja élvezhetetlen lesz: hámozáshoz mártsuk
rövid ideig a barackot forrásban levő, majd hideg vízbe. Ne áztassuk
feleslegesen a gyümölcsöt.
Receptek
Fűszeres őszibarackkompót (egyszerre csípős és édes)
- 1 Ek vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb vöröshagyma
- 1 hegyes erős paprika
- 600 g őszibarack
- 200 g cukor vagy méz
- 0,8 dl brandy
- 1,5 dl almaecet
- só, borsikafű
Blansírozással hámozzuk le, majd daraboljuk kockákra az őszibarackot.
Olvasszuk fel a vajat. 1-2 percig pirítsuk az apróra vágott
zöldségeket. Adjuk hozzá a barackot. 2-3 percig kevergessük. Édesítsük,
ízesítsük. Kis lángon a barack megpuhulásáig rotyogtassuk.
Őszibarackos kenyér (puha állagú sütemény)
- 250 g liszt
- 180 g méz
- 2 tojás
- 80 g vaj
- 300 g őszibarack pürésítve
- fahéj, sütőpor, vanília
- 100 g dió, pekándió vagy mandula, apróra vágva
Keverjük simára a vajat a mézzel. Adjuk hozzá a tojásokat, a
barackot, majd a többi hozzávalót. Alaposan keverjük el. Melegítsük elő a
sütőt 160-170oC-ra.
Öntsük a masszát kivajazott őzgerincformába, vagy tepsibe. 50-55
percig, illetve tűpróbáig süssük. Rácson hagyjuk kihűlni. A megadott
mennyiségből kettő őzgerincforma telik ki.