Görögdinnye

Ha a perzselő napsütésben megszomjazunk, kanyarítsunk egy hűs görögdinnyeszeletet – nemcsak szomjunkat oltja, de egészséges is! A tökfélék családjába tartozó gyümölcsöt júliustól szeptember elejéig fogyasztjuk.

A természetes és mesés vizes palack
A görögdinnye őse ma is megterem vadon az afrikai Kalahári sivatagban. Magas pektintartalma miatt Zimbabwe területén ma is felhasználják lekvárkészítéshez. Legfontosabb erénye azonban a rendkívül magas víztartalom: Afrika egyes vízhiányos részein kifejezetten vízforrásként termesztik.
Feljegyzések szerint egy menekülésben levő katona csak görögdinnyéhez jutott hozzá és másfél hónapig életben maradt. Ez a történet hasonlít a vietnami legendához, amelyben egy hat hónapig száműzetésben levő herceg számára egy madár a csőréből ejt ki egy görögdinnyemagot. A gondozott növény termést hozott, így a herceg túlélte a veszélyes időszakot.
Az egyiptomi sírkamrákban talált görögdinnyemag-leletek nyomán a tudósok arra következtetnek, hogy a növényt már a fáraók korában is termesztették.
Az Egyiptomi Birodalom idején a görögdinnyét Kínában termesztették, ahova valószínűleg kereskedelmi útvonalakon jutott el, mivel Ázsiában vadon nem él meg. Hamar népszerű lett Kis-Ázsiában, Oroszországban és a Közel-Kelet melegebb országaiban is. Európába a mórok közvetítésével került a XIII. században.
A XVI.-XVII. századi Európában már sokféle fajtát termesztettek. Volt sárga, fehér és piros belű; foltos magvú; fehér, piros, barna, zöld és fekete magvú.

Egészségünkre!
Bár tömegének 92%-a szöveti víz, a fennmaradó 8% összetétele az egyik legegészségesebb gyümölccsé teszi a görögdinnyét. Sok benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin.
Antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ezek mennyisége a szobahőmérsékleten történő tárolással egyenes arányban nő. A béta-karotin védi a sejteket a káros mutációktól. A likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, enyhíti az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket.
Fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit.
A görögdinnyében jelentős mennyiségben fordulnak elő a következő ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, fluor, szelén.


Hogyan vásároljuk és tároljuk?
A frissen szedett dinnye méretéhez képest nagy, a héj kissé fényes, a kocsány még nem száradt el.
A görögdinnye alján látható világos, sárgás folt azt jelenti: a dinnye a termőföldön, az indán érett be.
A félbevágott dinnyén nézzük meg a magokat: legyenek sötétek, foltmentesek.
Hűtőszekrényben tároljuk. Csomagoljuk be, különben könnyen átveszi más ételek illatát.

Szokásos és különleges felhasználási ötletek
A görögdinnye felkockázott húsa gyakran kerül gyümölcssalátába. Sőt, magából a dinnyéből is készíthetünk egy éles késsel és némi kézügyességgel gyümölcsös kosarat.
Kóstoljuk meg sós, pl. feta sajtos salátában.
A szeletekre vágott húst keményítővel készült könnyű palacsintatésztában kisüthetjük.
A magvak nyersen is ehetőek, de meg is pörkölhetjük, mint a tökmagot.
Héját lekvárkészítéshez használhatjuk.
Az apró, már be nem érő termésekből savanyúságot készíthetünk.

Receptek

Görögdinnye leves  (hűsítő, sós leves 6 személyre)
  • 1 Ek olaj
  • 1 vöröshagyma, felkarikázva
  • 250 g cékla, kockára vágva
  • 1 l víz (zöldségleves alaplé)
  • egy fél görögdinnye, kockára vágva
Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a céklát. Kis lángon, sűrű kevergetés közben adagoljuk bele a vizet, sózzuk ízlés szerint és főzzük puhára.
Tegyünk félre néhány cékladarabot. Adjuk a leveshez a dinnyét, és merülő mixerrel pürésítsük durvára. Tegyük vissza a félretett céklát.
Tálalás előtt legalább 4 órán át pihentessük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Lilahagymás saláta  (friss ízű nyári saláta)
  • 1 kisebb hagyma
  • 150 g málna
  • 2 Ek málnaecet
  • 2 tk méz
  • 2 Ek olívaolaj
  • 2 lilahagyma
  • 1 csokor rukkola
  • 1/3 görögdinnye
  • só, petrezselyemlevél
Keverőtálban készítsük el a mártást és keverjük bele a hosszúkás szeletekre vágott zöldségeket.
Rövid pihentetés után tálalhatjuk.

Forrás - Internet