Sárgadinnye, a hűsítő gyümölcs kánikulában


Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető ez a finom és egészséges gyümölcs. A sárgadinnye legfontosabb összetevői rostok, ásványi anyagok, vitaminok, valamint nagy mennyiségű víz. A nyári kánikulában ezért is fogyasztjuk szívesen, mert víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét.
A sárgadinnye emellett nagy mennyiségű karotint is tartalmaz, ezért a gyulladásokkal szemben is hatékony, jótékony hatású. Az érett sárgadinnye erős, édeskés illatú, így könnyebb kiválasztani az ízletes és érett gyümölcsöt. Pusztán fél órával a fogyasztás előtt érdemes csak lehűteni, mert hosszabb hűtés esetén a gyümölcs elveszítheti ízét és kellemes illatát. Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét, de remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak és természetesen a süteményeknek is. 

Nyersen fogyasztva, a belsejét kivágva, készíthetünk kis „kosarat”, amit elsősorban szőlővel, áfonyával, ribizlivel, vagy egyéb más gyümölccsel akár vegyesen is visszatölthetünk a cakkosra vágott héjba. Játsszunk a gyümölcsök színével és alakjával, érdekes hatást érünk el. A kis töltött „kosárka” stílusos, ehető dekorációja lehet az asztalnak is. Kínálhatjuk csíkokra vágva, csak a húsát vaníliafagylalttal, így is remek választás.

Turmixgépben őszibarack társaságában összetörve, joghurttal, esetleg tejföllel elkeverve, fahéjjal megszórva, narancslével megcsepegtetve, mézzel édesítve máris kész a finom, hűsítő ital. Felnőtteknek megbolondíthatjuk pár evőkanálnyi fehérborral is. Mivel a gyümölcs rengeteg vizet tartalmaz, igen érzékeny, nagyon könnyen megromolhat, ezért a hosszabb tárolása nem célszerű. A sárgadinnyét 7 és 10 ºC között tárolni a legmegfelelőbb, így akár 3-5 napig is elállhat, de vegyük figyelembe, hogy erős illata miatt a hűtőszekrényben lévő más élelmiszerek is „illatosak” lehetnek. Ennek elkerülésére célszerű a sárgadinnyét fóliába csomagolva tenni a hűtőbe.