KÁVÉ ANTIOXIDÁNS HATÁSAI

A kávé könnyedén része lehet az egészséges táplálkozásnak,
mert véd az öregedést meggyorsító folyamatok és a szabad gyökök ellen is. 
Ez utóbbiak a sejtműködést károsan befolyásolják.
A kávé olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek az egészség megóvásában.
A legismertebb antioxidánsok az A-, C- és E-vitamin.
Ezeken kívül rengeteg zöldség és gyümölcs színét adó anyagok és a vörösborban, kakaóban vagy kávéban található fenoloid-vegyületek, leginkább a polifenolok tartoznak ebbe a csoportba.
A kávé, habár kis mennyiségben tartalmaz niacint, káliumot, magnéziumot és mangánt, a kedvező hatásait koffeintartalmának és a nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönheti. 
Feldolgozatlan, zöld állapotban természetesen magas polifenol tartalma többszörösen meghaladja a zöld teáét, antioxidáns tartalma pedig a narancsét, áfonyáét, málnáét és a citrusokét is.
A polifenol-tartalma csökkenti egyes krónikus és degeneratív betegségek - pl. rák, II. típusú cukorbetegség, gyulladások, májkárosodás - kialakulásának kockázatát.

Forrás - Internet

 

A kávézás főként a társadalmi kapcsolataink része. 
Bár nem mindegy mikor, milyen és mennyi kávét fogyasztunk.
Fontos megjegyezni, hogy az "egészséges" kávé nem a magyar szokásrendbe tartozó cukros és tejes kávé.
A keleti kávézási szokások szerint a kávét forralással és nem főzéssel - kilúgozással - készül.
Illetve a főzéssel készült kávék alapja is legyen "arabica"
típusú, mert kevéssé savasítja a szervezetet.
Egészség szempontból a zöld kávébabból vonják ki a koffeint ,
 aminek a jótékony hatásai kimagaslóak a szépség és egészség megőrzésére használják.