Sárgadinnye
Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június
végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját
termesztéssel is.
A kabakosok családjába (Cucurbitaceae) tartozik. Rokonai többek
között a görögdinnye, az uborka és a cukkini. A legfeljebb 5 kilós
gyümölcs magjai egy csoportban, a gömb közepében levő üregben
helyezkednek el.
Ködbe vesző múlt…
Egyes vélemények szerint a sárgadinnye őshazája Ázsia és India, mások
szerint az ősi Perzsia, Örményország, a Kaukázus, esetleg Afrika. A
legrégebbi írásos feljegyzés a perzsa származást támasztja alá. A
genetikai vizsgálatok eredményei viszont az indiai őshonosság mellett
szólnak.
Európába az első magvakat örmény kereskedők hozták. Megjelenik az
egyiptomi freskókon, említi Vergilius, sőt Homérosz is az Iliász c.
eposzban. Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt a ma ismertnél.
Rendszeres termesztése Spanyolországban, a VIII. században kezdődött, ahova az arabok juttatták el.
Az amerikai földrészre Kolumbusz második utazásával került.
Napjaink jelentős sárgadinnyetermesztő országai az Egyesült Államok, Törökország és Irán.
Élettani hatás
A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása
az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat,
kálciumot, foszfort.
Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog
kialakulásásnak esélyét. Véd a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek
ellen.
Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást,
karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti
az izomgörcsök tüneteit. Antioxidáns flavonoidjai (zeaxanthin és
kriptoxanthin) csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét.
Várandós anyáknak különösen hasznos, mert elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását; ezáltal csökkenti a vizenyősödést.
Gazdag béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában.
C-vitamin tartalma révén hatékonyan segíti a szervezet természetes
védekezőrendszerét. Újra aktiválja a szabadgyökök semlegesítésében
átalakult E-vitamint.
Élelmi rostban gazdag: egyensúlyban tartja a vércukor szintet.
A sárgadinnye a piacon és a konyhában
Ha a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük a
sérülékeny gyümölcsöt. A méret nem jelzi az érettséget: a dinnye
termőhelyére utal. Jobb körülmények között nagyobbra nő az adott fajtájú
dinnye.
A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnnyét.
Mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. A kellemes
aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli egyedet régen, illetve
éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba
hajló illat a túlérettség jele – ez a dinnye lehet, hogy elkezdett
belülről erjedni.
Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne.
Hűvös helyen 5-6 napig tarthatjuk el. Csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát.
Csak fogyasztás előtt mossuk meg.
Recept-ötletek
A zöld húsú fajták édesebbek, a pirosas-sárgás dinnyék viszont gazdagabbak karotinban és flavonoidokban.
Daraboljuk gyümölcssalátába. Vájjuk ki a belsejét, készítsünk kis kosarat, majd szőlővel, áfonyával, ribizlivel keverten töltsük vissza a cakkosra vágott héjba. Játsszunk a gyümölcsök színével és alakjával – érdekes hatást érhetünk el.
Kínáljuk csíkokra vágva, vaníliafagylalttal is kitűnő.
Turmixgépben pár őszibarack társaságában törjük össze, majd keverjük
el joghurttal, esetleg tejföllel. Fahéjjal megszórva, ízlés szerint
narancslével lecsepegtetve, mézzel édesítve máris tálalhatjuk a finom,
hűsítő édességet. Felnőtteknek megbolondíthatjuk pár evőkanálnyi
fehérborral is.
Ha kifejezetten sűrűre sikerült, rétegezhetjük diós, mandulás
piskótára. Ezt a süteményt fogyasztás előtt 1-2 órán keresztül hagyjuk
állni. Ha a keveréket hígabban, inkább italnak szeretnénk, adjunk hozzá
még gyümölcslevet.
Sós ételekben is megállja helyét: érdekes salátát kapunk, ha a dinnye
belsejét darabokra vágjuk, elkeverjük színes paprikacsíkokkal,
salottahagyma-karikákkal. Ízesítéséhez használhatunk mentát.
Bőrpuhító hatását külsőleg is használhatjuk: a belét pépesítés után keverjük el tojással és tejszínnel, majd kenjük fel arcunkra.
Forrás - Internet