
Szőlő
A szőlőfélék családjába tartozó gyümölccsel augusztustól októberig
találkozhatunk a piacon. Termesztésének, feldolgozásának hazánkban
komoly hagyományai vannak.
Szőlőtörténelem
Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia. 5000 éve termesztik
Örményország, Irán területén. Látható az egyiptomi kripták falán.
Az ókori Görögországban borkészítéssel is próbálkoztak, de a
történészek szerint az eredmény egy sűrű és kissé kellemetlen ízű
folyadék volt.
A rómaiak változtattak a művelésmódon, az érlelésen és a tároláson – s így alakult ki az ismert borkészítési kultúra.
Napjaink szőlőtermesztésében Franciaország, Olaszország, Mexikó és Chile jár az élen.
Élettani hatás
Ásványi anyag (mangán, kálium, vas, foszfor és szelén) és vitamintartalma (A, B1, B5, B6, C) jelentős.
Antioxidáns vegyületei (antocianin, flavonoidok) lassítják az
öregedést, regenerálják a sejtfalat, erősítik ellenállóképességünket,
gátolják a ráksejtek szaporodását, védik a vesét és a keringési
rendszert.
Fogyasszuk tartós kimerültség és migrén esetén.
Gyulladáscsökkentő hatóanyagai védik a tüdőt, csökkentik az asztma
esélyét. Alzheimer-kórra irányuló kutatások kimutatták, hogy a szőlő
egyik polifenol vegyülete csökkenti az agykárosodások esélyét. Héja
élelmi rostban gazdag. Hatásos gyomorirritáció, emésztési zavarok
esetén.
Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen.
A szőlőmagolaj erősíti az érfalat, csökkenti a vérrögök kialakulását. Alkalmanként 2-3 magot mindig rágjunk szét alaposan.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?
Az egészséges szőlőt felismerjük az ép, telt szemekről, amelyeket kissé nehéz leválasztani a viszonylag merev szárról.
A szín is számít: a zöld szőlő akkor érett, ha van egy kis sárgás
csillogása; a piros szőlő egyenletesen piros kell, hogy legyen; a fekete
szőlő mély, bársonyos színben pompázik.
Minél érettebb a szőlő, annál több benne az antioxidáns.
A fürtöket óvatos kézzel forgassuk. Ne vegyük meg, ha túl sok penészes szemet látunk.
Tároljuk hideg helyen: hűtőben papírzacskóba tekerve napokig eláll. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.

A sokszínű szőlő
A túl nagy fürtöket daraboljuk fel, így a szemek frissebbek maradnak,
mintha szemezgetnénk. Nyersen, magostól-héjastól a legegészségesebb.
Receptekbe lehetőleg magtalan fajtákat válasszunk, illetve felezés után magozzuk ki.
Használjuk zöldség- és gyümölcssalátába, zöldséges currykbe, fűszeres-sajtos fogásokhoz.
Receptek
Mézes szőlőtorta (muskotályos szőlőből)
- 75 g vaj
- 3 Ek méz
- 2 tojássárgája
- 200 g liszt
- 80 g őrölt mogyoró
- 2 Ek szezámmag
- 200 g szőlő, kimagozva és félbevágva
- 250 g tejszínes krémsajt vagy puha túró
- 4 tojás
- 100 g krémes méz
- 1 citrom leve
Gyúrjuk össze a tésztához valókat. Pihentessük hűvös helyen.
A töltelékhez a sárgáját keverjük el a mézzel, túrósajttal, citromlével. A fehérjehabot óvatosan forgassuk bele.
A tésztával kibéleljük a tortaformát és belekanalazzuk a tölteléket,
majd belepotyogtatjuk a szőlőszemeket. 180oC-ra előmelegített sütőben
40-50 percig sül.
Szőlőlevél-töltike (lassan készülő, finom csemege)
- 1 nagy hagyma, felvágva
- 3 fokhagymagerezd
- 2 Ek petrezselyemlevél, apróra vágva
- 2 Ek menta, apróra vágva
- 2-3 paradicsom, kis kockákra vágva
- 2 nyers tojás (elhagyható)
- só, borsikafű, koriandermag, római kömény, szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint
- 1 csésze barnarizs
- ¾ csésze lencse
- ½ csésze citromlé
- 40-50 db fiatal szőlőlevél
- 2-3 db burgonya
- fél citrom
Nagy lábost olajozzunk ki. Alulra vastagra szeletelt, hámozott
burgonyát helyezzünk. A citromlé kivételével összekeverjük a töltelék
hozzávalóit.
Levelenként levágjuk az erős szárat, majd a hátuljára fektetjük.
Középre tegyünk tölteléket, hajtsuk fel a levél alját, két szélét, majd a
tetejét. Képezzünk szorosan záródó „borítékot”. A fel nem használt
levelekből terítsünk pár sort a krumplira, és rétegezzük a töltikéket. A
tetejére citromszeletek, végül ismét szőlőlevelek jönnek. Öntsük fel
vízzel majdnem teljesen, majd nehéz tárggyal nyomtassuk le.
Legalább 70 percig főzzük, forrásig erős tűzön, majd csendesen.