Alma
Hosszú tárolhatósága miatt nyersen egészen húsvétig fogyaszthatjuk. Sütve-főzve és kompótnak egész évben rendelkezésünkre áll.
A rózsafélék családjába tartozó alma rokona a körte, a birs. A nyári
almafajták júliusban kerülnek piacra. Iskolakezdéskor seregestől érnek
be az almák - minden színben és ízben, de egész télen rendelkezésre áll.
Érdekességek a legrégebbi gyümölcs történetéből
Az első nyomok a kőkorszakba vezetnek vissza. A hajdanvolt tóparti
település lakó almát fogyasztottak. A kőkori ember szeletelte és a napon
megszárította.
A kutatók szerint a Kelet-Európában és Dél-Kelet Ázsiában egyaránt
őshonos gyümölcsöt több mint kétezer évvel ezelőtt metszették,
alakították Egyiptomban, Kínában és az ókori Babilóniában.
Az északi mitológia az örök fiatalság zálogának tartotta.
Ír és skót hagyományok szerint a hátunk mögé dobott almahéjból következtetni lehet jövendőbelink nevére.
A kelták a pogány újév kezdetekor almával jósoltak úgy tartották, az a
fiatal házasodik meg leghamarabb, aki a vízben lebegő almák közül
fogaival először ragad meg egyet.
Világszerte hétezernél is többre tehető a termesztésben levő fajták száma. A legfőbb alma-termesztő ország Kína, az USA és Irán.
Élettani hatás
Az alma olyannyira mindennapjaink része, hogy gyakran bele sem gondolunk, milyen értékes tulajdonságokkal bír.
Sokat és sokfélét tartalmaz a természetes antioxidánsokból (például
flavonoidokból). Ezek az anyagok védik az erek falát, csökkentik az
asztma kockázatát, segítik a zsírok lebontását és a tüdő működését.
Mivel a hasznos anyagok jelentős része a héjban található, a bioalma tűnik ésszerű választásnak.
Rosttartalma rendben tartja a koleszterinszintet, védi szívünket.
Előzetes kísérletek szerint csökkenti a tüdő-, vastagbél-, és mellrák kockázatát.
Az almaecet gyulladáscsökkentő hatású, védelmet nyújt ízületeinknek.
Ásványi anyagai közül a kálium, kálcium, foszfor és vas a legfontosabb. Tartalmaz A-, sokféle B-, és C-vitamint.
Levele antibiotikus hatású, sebeket kezeltek vele.
Hogyan vásároljuk és tároljuk
A friss szedésű alma kemény tapintású, fényes héjú, méretéhez képest nehéz.
Ha az antioxidánsok mennyiségét tartjuk szem előtt, akkor teljesen érett gyümölcsöt, almaléből a szűretlent keressük.
Egyes almafajták héját a saját, ehető viaszréteg borítja. Az ilyen
alma jobban tárolható, tapintásra kissé zsíros. Időnként a tárolhatóság
érdekében a természetes viaszt glutén-tartalmú szerrel pótolják.
Az alma néhány napig a kamrában, konyhában is tárolható. Hosszabb
időre keressünk hűvös és páradús helyet: homokos pincét, vagy föld
alatti vermet. A tárolásra szánt almát sose mossuk meg. Rakjuk
szalmával, vagy papirossal kibélelt ládába. Hagyjunk teret a szellőzésre
és az időnkénti átválogatásra.
Konyhai tudnivalók
A felvágott alma oxidálódik és bebarnul, ez ellen locsoljuk meg
citromlével, vagy (ha sós ételhez kell), áztassuk hideg, sós vízbe.
A friss fogyasztás mellett a nyers almakockákat használhatjuk
zöldséges, vagy gyümölcsös salátákba. Vöröskáposztával párolva finom
köretet kapunk.
Készítsünk almás melegszendvicset: kenyérre helyezzünk vékony alma-, rá sajtszeletet, és süssük meg.
Az édes almából készítsünk rebarbarával, vagy meggyel gyümölcslevest.
A csak almából készített levest turmixoljuk le és dobjunk bele pár szem
aszalt gyümölcsöt.
Egészséges csipegetnivalót kapunk, ha a szeletelt almát megszárítjuk sütőben, szellős, meleg padláson, vagy aszalóban.
Receptek
Pakcsoj-alma saláta - krémes és ropogós finomság
- 6 Ek tejföl
- 6 Ek majonéz
- 2 Ek fehérborecet
- 2 tk cukor, vagy méz
- 1 csipet só
- 500g pakcsoj, apróra metélve
- 1 nagy, színes alma, csíkokra vágva
- 1 nagy sárgarépa, lereszelve
- 1 gyöngyhagyma (vagy lilahagyma), vékonyra szeletelve
Nagy tálban keverjük össze a mártást és óvatosan forgassuk bele a zöldségeket és az almát. Sült burgonya mellé kínálhatjuk.
Zabpelyhes almás sütemény - melegen is kiváló
- 1 csésze barnacukor
- ¾ csésze finomliszt
- ¼ csésze zabpehely
- őrölt fahéj és szegfűszeg
- 100 g vaj
- 6 közepes méretű alma, felszeletelve
- 1 Ek citromlé
Sütőpapírral ellátott tepsi aljára rendezzük el az almát.
Az összes többi hozzávalóból készítsünk tésztát, és morzsoljuk rá. A tetejére szórjunk kevés cukrot.
Előmelegített sütőben 40-45 percig, a tészta enyhe barnulásáig süssük.