ŐSZI GYÜMÖLCSEINK - BIRSALMA

Fanyar, kissé savanyú gyümölcs, az ősz jellegzetes növénye. Sütőben sütve, önmagában is megállja a helyét köretként, de néhány fűszer hozzáadásával rendkívül ízletes kísérő fogást lehet belőle varázsolni.

Miért éppen birsalma?

Bár nyersen megkűzdünk a  gyümölcs keménységével, a népi gyógyászat több probléma orvoslására is ajánlja:
  • Fél pohár birsalmalé helyrerakja a gyomorproblémákat, hatásosan gyógyítja a gyulladást, hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.
  • Enyhíti a menstruációs fájdalmakat és nagyon jól nyugtatja az irritált bőrt, égési sebeket, fagyás tüneteit.
  • A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma,  ezért lekvárkészítésnél érdemes más gyümölcsökkel társítani. Ugyanakkor a pektin az emberi szervezet számára egy értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételt. P-vitamin tartalma maitt elősegíti a vérzékenység gyógyulását és szbályozza a koleszterinszintet.
Birsalma kompót
  • a birsalmát hámozzuk meg, szedjük ki magházát, szeleteljük cikkekre és cukros vízben, néhány csepp citrommal, szegfűszeggel, fahéjjal ízesített vízben főzzük puhára.
 Birsalma - feketeszőlő  lekvár
  • Magozzunk ki és vágjunk fel 2 kg birsalmát darabokra.
  • Adjunk hozzá egy kiló  feketeszőlőt és kevés víz aláöntésével főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.  Ízestsük 1-1 kiskanál szegfűszeggel, fahéjjal. Pürésítsük botmixerrel, és szűrőn paszírzzuk át.
  • Ezt a pépet forraljuk fel 50-60 dkg 2:1- befőzőcukorral.  Hagyjuk néhány percig bugyogva főzni, majd  a lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztba rakva, jól bebugyolálva  hagyjuk kihűlni.
 Birsalma chutney
  • Szeleteljünk fel egy fej lila hagymát, és egy 5  centi hosszú szárzellert vágjuk fel karikára. Kevés vajon pirítsuk meg.
  • Hámozzunk meg 4 birsalmát és egy édes almát,  darabold fel és adjuk a hagymához.
  • Ízesítsük 5-6 evőkanál barnacukorral,  5 dkg  mazsolával, egy kiskanál fahéjjal, egy szétmorzsolt chilivel.  
  • Öntsünk alá kevés vízet,  majd locsoljuk meg  1-2 evőkanál almaecetttel.
    Főzzük addig, amíg a hozzávalók megpuhulnak és  lekvársűrűségű lesz.
Forrás ~ Internet