ŐSZI GYÜMÖLCSEINK - BIRSALMA
Fanyar, kissé savanyú gyümölcs, az ősz jellegzetes növénye. Sütőben sütve, önmagában is megállja a helyét köretként, de néhány fűszer hozzáadásával rendkívül ízletes kísérő fogást lehet belőle varázsolni.
Miért éppen birsalma?
Bár nyersen megkűzdünk a gyümölcs keménységével, a népi gyógyászat több probléma orvoslására is ajánlja:
- Fél pohár birsalmalé helyrerakja a gyomorproblémákat, hatásosan gyógyítja a gyulladást, hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.
- Enyhíti a menstruációs fájdalmakat és nagyon jól nyugtatja az irritált bőrt, égési sebeket, fagyás tüneteit.
- A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma, ezért lekvárkészítésnél érdemes más gyümölcsökkel társítani. Ugyanakkor a pektin az emberi szervezet számára egy értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételt. P-vitamin tartalma maitt elősegíti a vérzékenység gyógyulását és szbályozza a koleszterinszintet.
Birsalma kompót
- a birsalmát hámozzuk meg, szedjük ki magházát, szeleteljük cikkekre és cukros vízben, néhány csepp citrommal, szegfűszeggel, fahéjjal ízesített vízben főzzük puhára.
- Magozzunk ki és vágjunk fel 2 kg birsalmát darabokra.
- Adjunk hozzá egy kiló feketeszőlőt és kevés víz aláöntésével főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. Ízestsük 1-1 kiskanál szegfűszeggel, fahéjjal. Pürésítsük botmixerrel, és szűrőn paszírzzuk át.
- Ezt a pépet forraljuk fel 50-60 dkg 2:1- befőzőcukorral. Hagyjuk néhány percig bugyogva főzni, majd a lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztba rakva, jól bebugyolálva hagyjuk kihűlni.
Birsalma chutney
- Szeleteljünk fel egy fej lila hagymát, és egy 5 centi hosszú szárzellert vágjuk fel karikára. Kevés vajon pirítsuk meg.
- Hámozzunk meg 4 birsalmát és egy édes almát, darabold fel és adjuk a hagymához.
- Ízesítsük 5-6 evőkanál barnacukorral, 5 dkg mazsolával, egy kiskanál fahéjjal, egy szétmorzsolt chilivel.
- Öntsünk alá kevés vízet,
majd locsoljuk meg 1-2 evőkanál almaecetttel.
Főzzük addig, amíg a hozzávalók megpuhulnak és lekvársűrűségű lesz.
Forrás ~ Internet