ŐSZI GYÜMÖLCSEINK - GESZTENYE


Energia bomba, igazi őszi energiai és vitaminforrás.
Magas a vas, cink,foszfor és mangán tartalma.
C-E-B- vitaminokat tartalmaz.
Szénhidrátja helyettesítik a gabonaneműk tápanyagait.
Élelmi rostjai csökkentik az éhségérzetet.
Leveléből készült tea asztma és hörghurut ellenes hatású.
Finom és értékes.

Felhasználása:
~ sült gesztenye
~ levesek és köretekként
~ püréként, mert megtartja az élettani hatásait
~ gesztenyelisztként - lisztérzékenységben

Egészségünkre!





GESZTENYE LISZT

Nálunk nem régen került a gesztenyeliszt az egészséges táplálkozás alkotóelemei közé.
Szárított és hántolt formában őrlik lisztté, állaga hasonlít a búzaliszthez, de nem okoz glutén érzékenységet, hasonlóan
a rizs és mandula liszthez.
Főként kenyerek és péksüteményekhez használják.
De nagyon kellemes kekszek és süteményekben, palacsintában.
Kellemes gesztenye ízt ad az ételeknek.
Alacsony szénhidrát tartalma és magas rosttartalma okán diétában és fogyókúrában is alkalmazható.
A diófélek családja tartozik, így ha ezekre allergiás valaki
/csonthéjasok/ óvatosan a gesztenyével is.

Egészségére!





NATÚR GESZTENYE MASSZA

Egyik kedvelt vagy inkább közkedvelt édesség a gesztenye püré, mely nem tartozik az egészséges táplálkozás elmei közé, főként
az étkezés lezárásaként és tejszínhabbal a tetején.
Mégis ha találunk natúr - természetes
és adalékmentes gesztenye masszát - készíthetünk házilag is gyümölcsökkel vagy házi ribizli vagy áfonya lekvárral finomságot, de inkább önálló étkezésként.
De alkalmazhatjuk sütemények, krémlevesek és gesztenyés töltelékekbe, vadhúsokhoz is.

Hiszen az egészséges táplálkozáshoz fontos megtalálnunk az egészséges alapanyagokat, hogy az étkezés egyszerre lehessen táplálkozás és kulináris öröm is!


Forrás ~ Internet