
KÁVÉ FAJTÁK - KÁVÉ KÜLÖNLEGESSÉGEK
Néhány gyakran előforduló kávétípus:
Presszókávé
– a tökéletes eszpresszó tetején van az „espresso crema”, ami
világosbarna hab a kávé felszínén – ekkor a kávészem frissessége, az
őrlemény finomsága, a víz hőmérséklete, ezeknek aránya, és a gőznyomás
is kifogástalan volt a főzéskor
Dupla presszó – két presszókávé
Hosszú kávé – presszó, csak több vízzel
Tejeskávé – presszó habos tejjel
Cappuccino – presszó felgőzölt tejjel, tetején kakaópor
Habos kávé – erős kávé üvegpohárban, tejszínhabbal a tetején
Jeges kávé – vanília fagylalt, hideg kávéval és tejszínhabbal
Ír kávé – whiskey, kávé, tejszínhab

Melange.
Hozzávalók: kávé,tej. Az igazi melange elkészítéséhez
szükség van egy tejhabosítóra. A kicsi, elemes nem túl jó, mert nem lesz tőle
kemény a hab. A melange elkészítésénél a sorrendre és a hőmérsékletre kell
figyelni. Ettől lesz szép réteges. Először habosíts fel 1 dl tejet, majd főzz
egy erős kávét. Átlátszó, tűzálló pohárba tölts hideg tejet, majd kanalazd rá a
tejhabot. Ezután a tűzforró kávét öntsd bele nagyon óvatosan, a pohár széléhez
közel. Ha jól csináltad, akkor háromrétegű kávét kaptál.
Bécsi kávé.
Hozzávalók: kávé,csokoládéöntet ,tej ,tejszín. Ha
szeretnél saját csokiöntetet, akkor olvassz fel vízfürdő felett étcsokoládét,
és keverj hozzá tejszínt olyan mennyiségben, hogy folyós legyen. A bécsi kávé
voltaképpen egyszerű. Kávé csokiöntettel. Először tedd a közepes méretű csésze
aljára a csokiöntetet, majd öntsd rá a kávét és egy kis tejet. A tetejére pedig
tegyél tejszínhabot, és ültess rá egy szem kávét vagy kávébabot mintázó csokit.
Ha lehet, szifonból nyomd a habot, de semmi esetre se használj hidrogénezett
növényi zsírból készült tejszínutánzatot! Kevés fahéj a tetejére.
Szerelem kávé.
Hozzávalók:kávé,tej,tejszínhab,méz,mandulaforgács.Főzz
egy jó kávét, és átlátszó pohárba töltsd egy kis tejjel. A tetejére fújj
tejszínhabot, és erre csorgass mézet. Koronázd meg az egészet mandulával.
Tejeskávé máshogy.
Hozzávalók: kávé,sűrített tej,tejszínhab. Főzd le a
kávét. Egy átlátszó pohár aljára nyomj sűrített tejet, nem kell fukarkodni
vele, majd óvatosan öntsd rá a kávét. A tetejére jön a tejszínhab, amire tegyél
egy leheletnyi őrölt fahéjat.
Ír kávé.
Hozzávalók: kávé, 4 cl ír whiskey,kevés tejszín. Egy
talpas, átlátszó pohárba öntsd a kávét, add hozzá a whiskey-t. A tejszínt
épphogy verd fel, ne legyen kemény hab. Ezt kanalazd a tetejére. Lányok Bailey
s - zel is ihatják. Tejeskávé máshogy Hozzávalók: kávé ,sűrített tej
,tejszínhab. Főzd le a kávét. Egy átlátszó pohár aljára nyomj sűrített tejet,
nem kell fukarkodni vele, majd óvatosan öntsd rá a kávét. A tetejére jön a
tejszínhab, amire tegyél egy leheletnyi őrölt fahéjat.
Borgia kávé.
Az erősre főzött presszókávét keverjük össze egyenlő
arányban forró csokoládéval (nem kakaóval), a tetejére pedig tegyünk
tejszínhabot.
Karibi kávé.
Az erős kávét tej helyett kókusztejjel öntsük fel, és
bőven adagoljunk hozzá cukrot. A tetejét díszítsük tejszínhabbal és
kókuszreszelékkel.
Mocha.
Keverjünk össze egy csészényi kávét, félcsészényi
kakaót, kétcsészényi tejet és ízlés szerinti cukrot egy edényben, és folyamatos
kevergetés mellett lassan forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és keverjünk bele
1-2 kávéskanálnyi vaníliaaromát. Hasonlóan finom eredményt kapunk, ha kihagyjuk
a vaníliaaromát, és cukor helyett vaníliás cukorral édesítjük az italunkat.
Fűszeres kávé.
Az őrölt kávét keverjük össze illatos fűszerekkel és
így főzzük meg. Választhatunk őrölt fahéjat, szegfűszeget, vagy akár
szerecsendiót. Egy kávéfőzőnyi (nagyjából 3-4 teáskanál) kávéhoz negyed
kávéskanálnyi fűszer adjunk. Ha filteres kávéfőzőnk van, akkor keverni sem
kell, egyszerűen tegyünk két szem egész szegfűszeget vagy egy darabka egész
fahéjat a filterbe, a kávé mellé.
Mediterrán kávé.
Keverjünk össze néhány szem ánizsmagot és egész
szegfűszeget egy darabka egész fahéjjal. Az eredeti recept szerint kössük a
fűszereket muszlinkendőbe, vagy törjük durvára őket egy mozsárban. A kávét és a
fűszereket tegyük ízlés szerinti mennyiségű cukorral egy edénybe és forraljuk
össze. Öntsük csészékbe (aki nem a muszlinkendős megoldást választja,
használjon kis lyukú teaszűrőt), tegyünk a tetejére tejszínhabot és reszeljünk
rá kevés citrom , vagy narancshéjat.
Kávé-grog.
Alaposan mossunk meg egy citromot és egy narancsot,
hámozzuk meg őket és a héjukból egy-egy darabot tegyünk egy csészébe. Keverjünk
össze egy teáskanál puha vajat egy fél-fél kávéskanálnyi őrölt fahéjjal és
őrölt szegfűszeggel, valamint egy csipetnyi őrölt szerecsendióval. A megfőzött
kávéhoz adjunk bőségesen barna cukrot és tejszínt, majd keverjük össze a
fűszeres vajjal. Ezt a krémes italt öntsük rá a citrom- és narancshéjra.
Forrás~Internet