KÁVÉ FAJTÁK - KÁVÉ KÜLÖNLEGESSÉGEK

Néhány gyakran előforduló kávétípus:
Presszókávé – a tökéletes eszpresszó tetején van az „espresso crema”, ami világosbarna hab a kávé felszínén – ekkor a kávészem frissessége, az őrlemény finomsága, a víz hőmérséklete, ezeknek aránya, és a gőznyomás is kifogástalan volt a főzéskor
   Dupla presszó – két presszókávé
Hosszú kávé – presszó, csak több vízzel
Tejeskávé – presszó habos tejjel
Cappuccino – presszó felgőzölt tejjel, tetején kakaópor
Habos kávé – erős kávé üvegpohárban, tejszínhabbal a tetején
Jeges kávé – vanília fagylalt, hideg kávéval és tejszínhabbal
 Ír kávé – whiskey, kávé, tejszínhab

kávék kávé különlegességek  


Melange.

Hozzávalók: kávé,tej. Az igazi melange elkészítéséhez szükség van egy tejhabosítóra. A kicsi, elemes nem túl jó, mert nem lesz tőle kemény a hab. A melange elkészítésénél a sorrendre és a hőmérsékletre kell figyelni. Ettől lesz szép réteges. Először habosíts fel 1 dl tejet, majd főzz egy erős kávét. Átlátszó, tűzálló pohárba tölts hideg tejet, majd kanalazd rá a tejhabot. Ezután a tűzforró kávét öntsd bele nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel. Ha jól csináltad, akkor háromrétegű kávét kaptál.

Bécsi kávé.

Hozzávalók: kávé,csokoládéöntet ,tej ,tejszín. Ha szeretnél saját csokiöntetet, akkor olvassz fel vízfürdő felett étcsokoládét, és keverj hozzá tejszínt olyan mennyiségben, hogy folyós legyen. A bécsi kávé voltaképpen egyszerű. Kávé csokiöntettel. Először tedd a közepes méretű csésze aljára a csokiöntetet, majd öntsd rá a kávét és egy kis tejet. A tetejére pedig tegyél tejszínhabot, és ültess rá egy szem kávét vagy kávébabot mintázó csokit. Ha lehet, szifonból nyomd a habot, de semmi esetre se használj hidrogénezett növényi zsírból készült tejszínutánzatot! Kevés fahéj a tetejére.

Szerelem kávé.

Hozzávalók:kávé,tej,tejszínhab,méz,mandulaforgács.Főzz egy jó kávét, és átlátszó pohárba töltsd egy kis tejjel. A tetejére fújj tejszínhabot, és erre csorgass mézet. Koronázd meg az egészet mandulával.

Tejeskávé máshogy.

Hozzávalók: kávé,sűrített tej,tejszínhab. Főzd le a kávét. Egy átlátszó pohár aljára nyomj sűrített tejet, nem kell fukarkodni vele, majd óvatosan öntsd rá a kávét. A tetejére jön a tejszínhab, amire tegyél egy leheletnyi őrölt fahéjat.

Ír kávé.

Hozzávalók: kávé, 4 cl ír whiskey,kevés tejszín. Egy talpas, átlátszó pohárba öntsd a kávét, add hozzá a whiskey-t. A tejszínt épphogy verd fel, ne legyen kemény hab. Ezt kanalazd a tetejére. Lányok Bailey s - zel is ihatják. Tejeskávé máshogy Hozzávalók: kávé ,sűrített tej ,tejszínhab. Főzd le a kávét. Egy átlátszó pohár aljára nyomj sűrített tejet, nem kell fukarkodni vele, majd óvatosan öntsd rá a kávét. A tetejére jön a tejszínhab, amire tegyél egy leheletnyi őrölt fahéjat.

Borgia kávé.

Az erősre főzött presszókávét keverjük össze egyenlő arányban forró csokoládéval (nem kakaóval), a tetejére pedig tegyünk tejszínhabot.

Karibi kávé.

Az erős kávét tej helyett kókusztejjel öntsük fel, és bőven adagoljunk hozzá cukrot. A tetejét díszítsük tejszínhabbal és kókuszreszelékkel.

Mocha.

Keverjünk össze egy csészényi kávét, félcsészényi kakaót, kétcsészényi tejet és ízlés szerinti cukrot egy edényben, és folyamatos kevergetés mellett lassan forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és keverjünk bele 1-2 kávéskanálnyi vaníliaaromát. Hasonlóan finom eredményt kapunk, ha kihagyjuk a vaníliaaromát, és cukor helyett vaníliás cukorral édesítjük az italunkat.

Fűszeres kávé.

Az őrölt kávét keverjük össze illatos fűszerekkel és így főzzük meg. Választhatunk őrölt fahéjat, szegfűszeget, vagy akár szerecsendiót. Egy kávéfőzőnyi (nagyjából 3-4 teáskanál) kávéhoz negyed kávéskanálnyi fűszer adjunk. Ha filteres kávéfőzőnk van, akkor keverni sem kell, egyszerűen tegyünk két szem egész szegfűszeget vagy egy darabka egész fahéjat a filterbe, a kávé mellé.

Mediterrán kávé.
  
Keverjünk össze néhány szem ánizsmagot és egész szegfűszeget egy darabka egész fahéjjal. Az eredeti recept szerint kössük a fűszereket muszlinkendőbe, vagy törjük durvára őket egy mozsárban. A kávét és a fűszereket tegyük ízlés szerinti mennyiségű cukorral egy edénybe és forraljuk össze. Öntsük csészékbe (aki nem a muszlinkendős megoldást választja, használjon kis lyukú teaszűrőt), tegyünk a tetejére tejszínhabot és reszeljünk rá kevés citrom , vagy narancshéjat.

Kávé-grog.

Alaposan mossunk meg egy citromot és egy narancsot, hámozzuk meg őket és a héjukból egy-egy darabot tegyünk egy csészébe. Keverjünk össze egy teáskanál puha vajat egy fél-fél kávéskanálnyi őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, valamint egy csipetnyi őrölt szerecsendióval. A megfőzött kávéhoz adjunk bőségesen barna cukrot és tejszínt, majd keverjük össze a fűszeres vajjal. Ezt a krémes italt öntsük rá a citrom- és narancshéjra.

Forrás~Internet