KÁVÉ - KOFFEIN HATÁSAI

Koffein hatásai

Manapság a koffein az egyik legelterjedtebb, legszélesebb körben fogyasztott legális ‘drog’, amelyet nap, mint nap milliók fogyasztanak kávé, tea, csokoládé, illetve üdítők formájában. 
Van, aki napi több csésze kávét is megihat, mégsem érzi különösebb hatását, van, aki viszont már egy pohár kávétól is élénkebbnek érzi magát. 
Hogy vajon ez mitől függ? 
Legfőképpen az egyéni érzékenységtől, amit viszont mindenki csak saját tapasztalatain szűrhet le, hogy számára mennyi az ideális koffein mennyiség.

A csokoládé teobromint, az üdítőitalok teofillitet tartalmaznak, összefoglaló néven xantionokat. Egy csésze kávé 60-140 mg koffeint tartalmaz, egy üveg Cola 25-50 mg-ot. Hatása stimuláló, nem használóknál általában szorongást, rossz hangulatot okoz. A koffein fokozza a szorongást, klasszikus pánikzavarokat indukálhat. Depressziós betegeknél is okozhat szorongást. A sok kávé fogyasztása felerősítheti a hangulatzavarokat. Nagyobb mennyiségű kávé ivása esetén (napi 4-5 csésze) jelentkezhetnek kardiovaszkuláris zavarok, magas vérnyomás, megnövekedett szívinfarktus veszély.
Az általánosan elfogadott táplálkozási szakértők szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffein mennyiség 300 mg.

"Koffein-kalkulátor"
Ahhoz, hogy mérlegelni tudjuk a napi koffein bevitelünket, fontos, hogy tisztába legyünk a leggyakrabban fogyasztott koffeinforrások élénkítő hatóanyag tartalmával.
  • Egy csészényi (2 dl) hosszú kávéban átlag 90-180 mg,
  • egy adag (0,5 dl) presszó kávéban 100 mg,
  • egy csésze fekete teában 20-90 mg,
  • egy csésze oolong teában 10-45 mg,
  • egy csésze zöld teában 5-30 mg,
  • egy pohár (2 dl) kólában 20-30 mg,
  • egy szelet (kb. 45 g) tejcsokiban 10-30 mg koffein van,
  • egy pohár (kb.2,5 dl) guaranát tartalmazó energiaital koffeintartalma pedig 28-87 mg közötti tartományban mozog.
Ne feledjük azonban, hogy a koffeintartalom sok esetben csak becsült érték, hiszen függ a főzet alapanyagául szolgáló növény fajtájától, az elkészítés során alkalmazott behatásoktól (pl. pörkölés, fermentálás, elkészítési mód, főzési idő), a növényi rész és a víz arányától, azaz a töménységtől. (Rácz József 2004.Budapest, Addiktológia – Tünettan és Intervenciók)

Koffeines élénkítők, gyógyszerek

A lakosság körében nagyon elterjedtek a különböző koffeintartalmú italok, holott a kockázat nem elenyésző a függőségre vonatkozóan. Kezdve a kólával, amit széles körben fogyasztanak felnőttek és gyerekek is egyaránt, noha korántsem biztos, hogy a felhasználók közül mindenki tudatában van annak, hogy tartalmaz egy ilyen erős központi idegrendszeri stimulánst, és abból nem is elenyésző mennyiséget.
Ez nem mondható veszélyesnek, de érdemes odafigyelni különös tekintettel a gyermekek kólafogyasztására. Mivel édes, cukros ital, szívesen fogyasztják, és közben nem is kis eséllyel válnak függővé, és persze az egészségre káros a sok cukor bevitele és a benne lévő foszforsav.
A kólát egy gyógyszerész fedezte fel 1886-ban Amerikában, eleinte a gyógyászatban használták, bizonyítéka ennek, hogy a hazai III. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos volt az alkoholtartalmú Vinum Colae- kólabor-, az Extractum colae fluidum és a Tinctura colae kivonatok.
      
   A koffein nem csak az üdítőkben, hanem a teában és a kakaóban is jelentős mennyiséggel jelen van, és bár nem ilyen mennyiségben, de a csokoládéban is megtalálható. A teában cserzőanyagokhoz van kötve, ezek a gyomor- és bélpanaszokat nyugtatják, de a bélrendszerre gátlóan hatnak, a sok tea elfogyasztása székrekedést okozhat.

A mai rohanó világban igen közkedveltek az úgynevezett „energiaitalok”, térhódításuk szinte megállíthatatlannak tűnik, mert teljesen legálisan kaphatók minden üzletben, benzinkúton, kortól függetlenül. Átlagban ugyanolyan élénkítő tartalommal rendelkeznek, mint egy csésze fekete, de ezek is szintén édesek, jó ízűek, és használói nem is gondolnak bele, hogy ezzel mennyi izgató szert visznek be a szervezetükbe, nem egyszer fordult már elő csaknem halálos kimenetelű mérgezés ilyen szerekkel. Tiltott az alkohollal együttes fogyasztása, de manapság a fiatalok körében népszerű, hogy ezzel potenciálják az szesz hatását.
Hazánkban kevéssé ismertek a guarana tartalmú alkoholos és alkoholmentes italok, kapszulák, csokoládék, melyek kiváló energiaforrásként és frissítőként szolgálnak.

Étel, ital
Koffein tartalom
Egy csésze presszó kávé
75-110 mg / 0,5 dl
Egy csésze hosszú kávé
90-180 mg / 2dl
Egy csésze dupla kávé
50-175 mg / 1 dl
Egy csésze instant kávé
30-65 mg / 1 dl
Egy csésze koffeinmentes kávé
3-4 mg / 2 dl
Egy csésze fekete tea
20-90 mg / 2 dl
Egy csésze zöld tea
30-40 mg / 2 dl
Egy pohár kóla
20-35 mg / 2 dl
Egy pohár kakaó
10-20 mg / 2 dl
Energiaital
50-90 mg / 2 dl
Csokoládé
10-30 mg / 3 dkg

Túladagolás és intoxikáció: kritériumai: koffein akut, 250 mg-ot meghaladó fogyasztása esetén fennálló, 5 tünet a felsoroltak közül, de csak akkor, ha minden más testi-lelki zavart kizárhatunk
-         Nyugtalanság
-         Idegesség
-         Izgatottság
-         Álmatlanság
-         Arcpír
-         Diuresis – fokozott vizeletürítés
-         Gastrointestinalis panasz
-         Izomrángás
-         Beszédzavar
-         Tachycardia – szapora szívdobogás
-         Cardialis arrhythmia
-         Pszichomotoros agitáltság

Társulhat a mérgezés még fülzúgással, hányingerrel, szédüléssel, fejfájással, mellkasi fájdalommal is.

Forrás ~ Internet