SZÍV VILÁGNAPJA
Szívünk testünk fő mozgatórugója, soha meg nem áll, folytonos
mozgásban van, dolgozik akkor is, mikor mi alszunk. Tudunk „szívből
szeretni”, érzelmeink a „szívünkből fakadnak”, a szeretett személyeknek
mindig „van helye a szívünkben”, és, ha bánat ér minket, sokszor úgy
érezzük, hogy „a szívünk megszakad”.
Miért kiemelkedően fontos szívünk védelme?
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte népegészségügyi problémát jelentenek. Hazánkban az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért váltak felelőssé. Mindebben óriási jelentőséggel bírnak a kockázati tényezők.
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte népegészségügyi problémát jelentenek. Hazánkban az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért váltak felelőssé. Mindebben óriási jelentőséggel bírnak a kockázati tényezők.
Melyek ezek a tényezők?
A tartós stressz, túlsúly, dohányzás, mozgás szegény életmód, helytelen táplálkozás, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás és az örökletes hajlam a legnagyobb rizikótényezők a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában. Mindezek nagy része életmódváltással kiiktatható.
A tartós stressz, túlsúly, dohányzás, mozgás szegény életmód, helytelen táplálkozás, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás és az örökletes hajlam a legnagyobb rizikótényezők a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában. Mindezek nagy része életmódváltással kiiktatható.
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
Az első és legfontosabb a helyes életmód és táplálkozás:
- A sport normalizálja a vérnyomást, csökkenti a stresszt és az elhízást is megakadályozza. Napi minimum 30 perc nem túl megerőltető mozgás a legoptimálisabb.
- Táplálkozzunk egészségesen: a magas energiatartalmú ételeket zöldségekkel és gyümölcsökkel helyettesítsük. Vérnyomás csökkentő hatásúak a káliumban dús gyümölcsök, zöldségek: a banán, a burgonya, a bab, a paradicsom, a borsó és a narancs.
- Kerüljük a nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat. Szörpök helyett igyunk vizet, ásványvizet. Válasszunk teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételeket. Korlátozzuk a péksütemények és magas kalóriatartalmú kenyérfélék fogyasztását.
- Zsírszegény tejet és (vagy zsírmentes) tejtermékeket válasszunk.
- Sovány húsokat együnk, a szárnyasok bőrét pedig távolítsuk el elfogyasztásuk előtt. Heti két alkalommal fogyasszunk halételeket.
- Csökkentsük a só bevitelt! A csökkentett só bevitel a szisztolés vérnyomás életkorral járó növekedését mérsékli. Nehéz egy ajánlott felső határt megállapítani, ez körülbelül 1,5 g/nap. Jelenleg a magyar átlaglakosság naponta több mint 5 g sót fogyaszt!
- Mértékkel az alkohol fogyasztását illetően. Az alkoholos italok az „üres” kalóriák egyik fontos forrása, minél töményebbek, annál magasabb a kalória értékük. Mindemellett az alkohol vérnyomás emelő hatású és a szívizomzatot is károsítja.
- Ne dohányozzunk! A dohányzás azon kívül, hogy vérnyomás emelő hatású, érelmeszesedést és érszűkületet is okozhat, mely következtében a dohányos akár a végtagját is elveszítheti.