MÜZLI - GABONÁKBA ZÁRT ÉLET ÉS ENERGIA

A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza,
 A jó müzli finomítatlan gabonaalapjának, vitamindús gyümölcs-, olajosmag- és tejtartalmának köszönhetően kiváló hatású étel, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

 A Bircher-Benner-recept szerinti klasszikus müzli a következőkből készül: 2 evőkanál gabonapehely (zab-, köles- vagy búzapehely), 2 evőkanál tejszín vagy joghurt, 1 evőkanál aprított mogyoró vagy mandula, 1 friss reszelt alma, 1 teáskanál citromlé, méz, barnacukor, melasz ízlés szerint és tej. Tápérték szempontjából ennek az összeállításnak 100 grammja 9,2 g fehérjét, 21 g zsírt és 46,4 g szénhidrátot tartalmaz. Teljes értékű fehérjekomplexumot jelent, gazdag kalciumban, továbbá A-, C-, D- és E-vitaminban. 

 

•gabonafélék: búza, árpa, zab, rozs, rizs, és ezek variációi, kukoricapehely (nem cukrozott változata!),
•magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag, pekándió, fenyőmag,
•gyümölcsök: aszalt gyümölcsök (nem kandírozott!), mazsola, kókuszreszelék (ha természetes),
•megengedett édesítők: méz, gyümölcscukor.
(Gyümölcsök esetében sokszor látni a csomagoláson, hogy „liofilezett". Az idegen kifejezés egy cukormentes tartósítási eljárást jelöl, jelesül a fagyasztva szárítást.)
Nem való müzlibe a csokoládé, csokidarabkák, mesterséges édesítőszer, hozzáadott cukor, térfogatnövelő szer és más, mesterséges adalék. 

 

Az energiafelvétel mellett a müzli fontos funkciója a rost- és a folyadékbevitel. A folyadék mennyiségére nincs általános szabály, legjobb az egyéni ízlést követni. Akár a sűrű kását szeretjük, akár a levesesebben fogyaszthatót vagy a ropogósat, a folyadék ne maradjon el! Ha „ropogós" müzlit szeretnénk, akkor a folyadékot csak közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá. De ha étkezés előtt tíz perccel keverjük össze, és állni hagyjuk, akkor sokkal puhább lesz a gabonapelyhes müzli. A gabonaőrleményekből készült müzlialapot érdemes este beáztatni, hogy reggelre jól megpuhulhasson.
Felmerül a kérdés, hogy mennyi müzli fogyasztása egészséges? Jó-e, szabad-e minden nap müzlit enni? Azonban nem tanácsos minden nap ezt reggelizni, a müzli csak egyik eleme legyen változatos étkezésünknek. Ugyanakkor számos lehetőséget rejt magában ahhoz, hogy változatosan keverhessük mi magunk is otthon, az igényekhez alakítva. A tanács tehát: ha müzlit mindennap fogyasztunk, az ne ugyanaz legyen: váltogassuk az összetevőket, illetve egyszerre csak kis mennyiséget keverjünk magunknak, az összeállításában pedig legyünk kreatívak. Ha készen vásároljuk a müzlit, inkább kisebb kiszerelésűt válasszunk, és váltogassuk a márkát. Mivel magas az energiatartalma, naponta egyszer fogyasszunk belőle, egyszeri adagja 30 g.

 Diákcsemege


A diákcsemege olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből álló nassolnivaló. 
Tartalmazhat mazsolát, aszalt sárgabarackot, szilvát, datolyát, ananászt, földimogyorót, mandulát, kesudiót. Összetevői rendkívül egészségesek magas ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt.
A diákcsemege alapanyaga lehet különféle süteményeknek, kuglófoknak, kekszeknek.
A boltokban többféle változata kapható

Pirított müzli

  • 1 dl olaj
  • 1 dl méz 
  • 20 dkg zabpehely  
Elkészítés:
A mézet és az olajat összeforraljuk, belekeverjük a zabpelyhet. Egy lapos tepsit kibélelünk alufóliával, erre öntjük a kész masszát, elterítjük rajta. 15 perc alatt közepes sütőben aranysárgára pirítjuk. Ha kihűlt, szétmorzsoljuk, és hozzáadjuk a mazsolát, a pirított tört mandulát és az aszalt gyümölcsöket.