MÜZLI - GABONÁKBA ZÁRT ÉLET ÉS ENERGIA
A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza,
A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza,
A jó müzli finomítatlan gabonaalapjának, vitamindús gyümölcs-,
olajosmag- és tejtartalmának köszönhetően kiváló hatású étel, hozzáadott
cukrot nem tartalmaz.
A Bircher-Benner-recept szerinti klasszikus müzli a következőkből
készül: 2 evőkanál gabonapehely (zab-, köles- vagy búzapehely), 2
evőkanál tejszín vagy joghurt, 1 evőkanál aprított mogyoró vagy mandula,
1 friss reszelt alma, 1 teáskanál citromlé, méz, barnacukor, melasz
ízlés szerint és tej. Tápérték szempontjából ennek az összeállításnak
100 grammja 9,2 g fehérjét, 21 g zsírt és 46,4 g szénhidrátot tartalmaz.
Teljes értékű fehérjekomplexumot jelent, gazdag kalciumban, továbbá A-,
C-, D- és E-vitaminban.
•gabonafélék: búza, árpa, zab, rozs, rizs, és ezek variációi, kukoricapehely (nem cukrozott változata!),
•magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag, pekándió, fenyőmag,
•gyümölcsök: aszalt gyümölcsök (nem kandírozott!), mazsola, kókuszreszelék (ha természetes),
•megengedett édesítők: méz, gyümölcscukor.
(Gyümölcsök esetében sokszor látni a csomagoláson, hogy „liofilezett". Az idegen kifejezés egy cukormentes tartósítási eljárást jelöl, jelesül a fagyasztva szárítást.)
•magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag, pekándió, fenyőmag,
•gyümölcsök: aszalt gyümölcsök (nem kandírozott!), mazsola, kókuszreszelék (ha természetes),
•megengedett édesítők: méz, gyümölcscukor.
(Gyümölcsök esetében sokszor látni a csomagoláson, hogy „liofilezett". Az idegen kifejezés egy cukormentes tartósítási eljárást jelöl, jelesül a fagyasztva szárítást.)
Nem való müzlibe a csokoládé, csokidarabkák, mesterséges
édesítőszer, hozzáadott cukor, térfogatnövelő szer és más, mesterséges
adalék.
Az energiafelvétel mellett a müzli fontos funkciója a
rost- és a folyadékbevitel. A folyadék mennyiségére nincs általános
szabály, legjobb az egyéni ízlést követni. Akár a sűrű kását szeretjük,
akár a levesesebben fogyaszthatót vagy a ropogósat, a folyadék ne
maradjon el! Ha „ropogós" müzlit szeretnénk, akkor a folyadékot csak
közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá. De ha étkezés előtt tíz
perccel keverjük össze, és állni hagyjuk, akkor sokkal puhább lesz a
gabonapelyhes müzli. A gabonaőrleményekből készült müzlialapot érdemes
este beáztatni, hogy reggelre jól megpuhulhasson.
Felmerül a kérdés, hogy mennyi müzli fogyasztása
egészséges? Jó-e, szabad-e minden nap müzlit enni? Azonban nem tanácsos minden nap ezt reggelizni, a müzli csak egyik
eleme legyen változatos étkezésünknek. Ugyanakkor számos lehetőséget
rejt magában ahhoz, hogy változatosan keverhessük mi magunk is otthon,
az igényekhez alakítva. A tanács tehát: ha müzlit mindennap fogyasztunk,
az ne ugyanaz legyen: váltogassuk az összetevőket, illetve egyszerre
csak kis mennyiséget keverjünk magunknak, az összeállításában pedig
legyünk kreatívak. Ha készen vásároljuk a müzlit, inkább kisebb
kiszerelésűt válasszunk, és váltogassuk a márkát. Mivel magas az
energiatartalma, naponta egyszer fogyasszunk belőle, egyszeri adagja 30
g.
Diákcsemege
A diákcsemege olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből álló
nassolnivaló.
Tartalmazhat mazsolát, aszalt sárgabarackot, szilvát,
datolyát, ananászt, földimogyorót, mandulát, kesudiót. Összetevői
rendkívül egészségesek magas ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalmuk
miatt.
A diákcsemege alapanyaga lehet különféle süteményeknek, kuglófoknak, kekszeknek.
A boltokban többféle változata kapható
Pirított müzli
- 1 dl olaj
- 1 dl méz
- 20 dkg zabpehely
Elkészítés:
A mézet és az olajat
összeforraljuk, belekeverjük a zabpelyhet. Egy lapos tepsit kibélelünk
alufóliával, erre öntjük a kész masszát, elterítjük rajta. 15 perc alatt
közepes sütőben aranysárgára pirítjuk. Ha kihűlt, szétmorzsoljuk, és hozzáadjuk
a mazsolát, a pirított tört mandulát és az aszalt gyümölcsöket.