Bazsalikom
"A bazsalikom a szívproblémák növénye"
Hogyan gyűjtsük?
A szár virágos, leveles felső részét hasznosítják gyógyászati célokra.Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le. Június-augusztus folyamán aratják.
Mi van benne?
A növény illóolajat - benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt, flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.Mire jó?
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek.A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása.
Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő.
A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától.
A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást .
A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható.
Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Pesto szósz készítése
Hozzávalók: 30-50 db friss bazsalikomlevél, 30-40 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só
Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd turmix vagy mozsár segítségével pépesítsük sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. E munkafolyamat közben adagoljuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, végül adjuk hozzá az olívaolajat.
Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd turmix vagy mozsár segítségével pépesítsük sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. E munkafolyamat közben adagoljuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, végül adjuk hozzá az olívaolajat.
Bazsalikom (ocimum basilicum ),népies nevén
bazsalikum,királyfű,németbors.
A közkedvelt egynyári növény,eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba,ahol hamar,
A közkedvelt egynyári növény,eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba,ahol hamar,
széles körben elfogadták kellemes,szegfűszegre
emlékeztető,fanyar,pikáns illata miatt.
A
mediterrán konyha egyik legfontosabb alapfűszere.
A
leveles,virágos hajtásokat felhasználhatjuk
frissen,vagy morzsolt szárított
formában arra,
hogy ha szárított
állapotban tároljuk otthon,akkor fénytől
óvva légmentesen legyen elzárva,
Mint fűszert igen
sokoldalúan fel lehet használni :
levesekbe,főzelékekbe,salátákba,szószokba,sültekhez,pácokba,
mártásokba,továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez.
mártásokba,továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez.
Egyes ételekhez
zsályalevéllel,rozmaringlevéllel együtt
kitünő köretet készíthetünk belőle.
A
bazsalikomból készült teát
gyomorerősítőként,étvágygerjesztőként,köhögés
és lázcsillapításra és
vízhajtóként is fogyaszthatjuk.Indiában az
egyik legszentebb növényként tartják
számon.
Fertőtlenítő,baktériumölő,idegerősítő,lázcsillapító
hatású.
Az Indiai hitvilágban Vishnuhoz és
Krishnához társítják,és úgy
tartják,hogy a vallásos áhitatot,
az elme
tisztaságát,és a hűséget fokozza.
A
bazsalikom az Égi hatalmak védelmét nyújtja
azáltal,hogy tisztítja az aurát,
és
erősíti az immunrendszert - kb 20 %-kal.
Fokozza a
pránát,segíti az érzékek
kifinomodását,erősíti az idegszövetet
és fejleszti a memóriát.
Forrás - Internet

