Bazsalikom

"A bazsalikom a szívproblémák növénye"

Hogyan gyűjtsük?

A szár virágos, leveles felső részét hasznosítják gyógyászati célokra. 
Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le. Június-augusztus folyamán aratják.

Mi van benne?

A növény illóolajat - benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt, flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.

Mire jó?

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. 
A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. 
Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. 
A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. 
A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást . 
A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. 
Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák. 




Pesto szósz készítése

Hozzávalók: 30-50 db friss bazsalikomlevél, 30-40 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só
Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd turmix vagy mozsár segítségével pépesítsük sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. E munkafolyamat közben adagoljuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, végül adjuk hozzá az olívaolajat. 



Bazsalikom (ocimum basilicum ),népies nevén bazsalikum,királyfű,németbors.
A közkedvelt egynyári növény,eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba,ahol hamar,
széles körben elfogadták kellemes,szegfűszegre emlékeztető,fanyar,pikáns illata miatt.
A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapfűszere.
A leveles,virágos hajtásokat felhasználhatjuk frissen,vagy morzsolt szárított formában arra,
hogy ha szárított állapotban tároljuk otthon,akkor fénytől óvva légmentesen legyen elzárva,
Mint fűszert igen sokoldalúan fel lehet használni : levesekbe,főzelékekbe,salátákba,szószokba,sültekhez,pácokba,
mártásokba,továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez.
Egyes ételekhez zsályalevéllel,rozmaringlevéllel együtt kitünő köretet készíthetünk belőle.
A bazsalikomból készült teát gyomorerősítőként,étvágygerjesztőként,köhögés és lázcsillapításra és vízhajtóként is fogyaszthatjuk.Indiában az egyik legszentebb növényként tartják számon.
Fertőtlenítő,baktériumölő,idegerősítő,lázcsillapító hatású.
Az Indiai hitvilágban Vishnuhoz és Krishnához társítják,és úgy tartják,hogy a vallásos áhitatot,
az elme tisztaságát,és a hűséget fokozza.
A bazsalikom az Égi hatalmak védelmét nyújtja azáltal,hogy tisztítja az aurát,
és erősíti az immunrendszert - kb 20 %-kal.
Fokozza a pránát,segíti az érzékek kifinomodását,erősíti az idegszövetet és fejleszti a memóriát.

Forrás - Internet