A fiatalság forrása - a joghurt
A joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B12-vitaminforrás, többfajta
ásványi sót rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a
savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is van, további
előnyökkel szolgálják egészségünket.
Azok, akik nehezen emésztik meg a tejcukrot, nem fogyaszthatnak tejet - joghurtot azonban igen!
Az élő kultúra enzimei ugyanis „előemésztik” a laktózt a szervezet
számára, így a rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a
laktóz-intolerancia mértékét. A joghurtok további előnye, hogy felgyorsítják a zsíranyagcserét, és megszabadítják a testet a zsírpárnáktól – ezért a fogyókúrákban rendszeresen szerepelnek.
És milyen egy ízig-vérig joghurtos menü?
Reggelire:
Eliézer reggelije
Hozzávalók személyenként:
• 1 csapott evőkanál hántolt tökmag
• 1 csapott evőkanál szezámmag
• 2 tojás
• némi tej vagy joghurt
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 kis paradicsom
• fehérbors
• só
• ízlés szerint kis zöldfűszerkeverék
• pici libazsír
• 1 csapott evőkanál hántolt tökmag
• 1 csapott evőkanál szezámmag
• 2 tojás
• némi tej vagy joghurt
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 kis paradicsom
• fehérbors
• só
• ízlés szerint kis zöldfűszerkeverék
• pici libazsír
Elkészítés: A teflonedényt a kis libazsírral (bizony!)
kikenceficélem, és beleszórom a magokat, lassú tűzön dinsztelgetem,
vigyázok, meg ne égjen. A tökmag pattogni fog, ezért letakarom a
serpenyőt. Végül a paradicsomszeleteket karikázom bele, a zúzott
fokhagymával is elvegyítem, és pici kavargatás után félrehúzom a
serpenyőt, hogy ropogós maradjon a paradicsom, ne szottyadjon. A
tojásokat a rántottához hasonlóan a tejjel vagy joghurttal, sóval
(ételízesítővel stb.) fölverem, fehérborsot és zöldfűszert szórok bele, a
serpenyőt visszahúzom a tűzre, beleöntöm a masszát, és lepénnyé
változtatom. Tálra csúsztatom, ropogós kenyérrel/HAMLET-tel/pászkával
tálalom. Különleges és finom.
Tízóraira:
Ananászos joghurtital
Hozzávalók:
• 1 nagy ananász
• 5 dl natúr joghurt
• 2 evőkanál méz
• 4 evőkanál porcukor
• 4 gombóc vaníliafagylalt
• 1 nagy ananász
• 5 dl natúr joghurt
• 2 evőkanál méz
• 4 evőkanál porcukor
• 4 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés: Az ananászt négybe vágjuk, a húsát levágjuk a
héjáról, és apró darabokra vagdaljuk. Az ananászt a joghurttal, a mézzel
és a porcukorral összetrumixoljuk. A levet poharakba töltjük, egy-egy
gombóc fagylaltot teszünk bele, és azonnal kínáljuk.
Ebédre:
Feltámasztó bolgár uborkaleves
Hozzávalók:
• 3 db közepes kígyóuborka
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 1 csokor zsenge zöldhagyma
• 2 csokor friss kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• 8 dl natúr joghurt
• 5 dl tejföl
• 8 dl tej
• só
• fehérbors
• 3 db közepes kígyóuborka
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 1 csokor zsenge zöldhagyma
• 2 csokor friss kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• 8 dl natúr joghurt
• 5 dl tejföl
• 8 dl tej
• só
• fehérbors
Elkészítés: Mély tálban elkeverjük a joghurtot a tejjel és a tejföllel. Káposztareszelőn lereszeljük a két nagyobb fej hagymát és 2 db kígyóuborkát. Az uborkán a héját rajta hagyjuk. A zöldhagymát apró karikákra vágjuk a zöldjével együtt, a két csomó kaprot apróra vágjuk.
A fokhagymákat fokhagymanyomóval kinyomjuk. A maradék 1 db kígyóuborkát uborkagyalun legyaluljuk. Az összes feldolgozott zöldséget a joghurtos-tejes-tejfölös alapba tesszük és jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (kizárólag fehér borssal). Éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggeltől jéghidegen fogyasztható.
Bárány-kuszkusz salátalevélen
Hozzávalók:
A mártáshoz:• 3 mentaág
• 1 evőkanál tejföl
• 20 dkg sovány joghurt
• só, bors, cayenne-i bors
A kuszkuszhoz:• 2 dl zöldségleves (kockából)
• 10 dkg kuszkusz (előfőzőtt)
• 1 piros húsú paprika
• 12 dkg bárányhús
• 1 evőkanál olaj
• 2 evőkanál mazsola
• 1 csipet cayenne-i bors
• 5 dkg szeletelt mandula
• fél csokor petrezselyem
• 8 levél saláta
A mártáshoz:• 3 mentaág
• 1 evőkanál tejföl
• 20 dkg sovány joghurt
• só, bors, cayenne-i bors
A kuszkuszhoz:• 2 dl zöldségleves (kockából)
• 10 dkg kuszkusz (előfőzőtt)
• 1 piros húsú paprika
• 12 dkg bárányhús
• 1 evőkanál olaj
• 2 evőkanál mazsola
• 1 csipet cayenne-i bors
• 5 dkg szeletelt mandula
• fél csokor petrezselyem
• 8 levél saláta
Elkészítés: A lecsipkedett mentaleveleket pürésítjük a
tejföllel, hozzáadjuk a joghurtot, majd sóval borssal és cayenne-i
borssal ízesítjük.
A levest felfőzzük, a kuszkuszra öntjük, és öt percig hagyjuk dagadni.
A paprikát kimagozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A bárányhúst ledaráljuk, forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a paprikát, a mazsolát és a mandulát, azután öt percig együtt pároljuk. Sóval és cayenne-i borssal fűszerezzük, majd a finomra vágott petrezselyemmel a kuszkuszhoz keverjük. A salátát megmossuk, szárazra töröljük, at erét kicsit laposabbra vágjuk. Minden salátalevélre két evőkanál kuszkuszt teszünk, felcsavarjuk, és egy fogvájóval megtűzzük. A mentás joghurttal fogyasztjuk, lepénykenyérrel (pitával) tálaljuk.
A levest felfőzzük, a kuszkuszra öntjük, és öt percig hagyjuk dagadni.
A paprikát kimagozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A bárányhúst ledaráljuk, forró olajban megsütjük. Hozzáadjuk a paprikát, a mazsolát és a mandulát, azután öt percig együtt pároljuk. Sóval és cayenne-i borssal fűszerezzük, majd a finomra vágott petrezselyemmel a kuszkuszhoz keverjük. A salátát megmossuk, szárazra töröljük, at erét kicsit laposabbra vágjuk. Minden salátalevélre két evőkanál kuszkuszt teszünk, felcsavarjuk, és egy fogvájóval megtűzzük. A mentás joghurttal fogyasztjuk, lepénykenyérrel (pitával) tálaljuk.
Joghurtos narancskocka
Hozzávalók:
• 5 dl joghurt
• 10 dkg túró
• 10 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom
• 1 csomag zselatinpor
• 3 narancs
• kész piskótalap
• 5 dl joghurt
• 10 dkg túró
• 10 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom
• 1 csomag zselatinpor
• 3 narancs
• kész piskótalap
Elkészítés: A joghurtot, a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot,
a citrom levét és reszelt héját összekeverjük. A zselatint az utasítás
szerint elkészítjük, és hozzáadjuk a masszához. Hideg helyen
pihentetjük. Amikor dermedni kezd, a piskótaalapra kenjük. A tetejét
befedjük vékonyra szeletelt narancsszeletekkel. Még finomabb lesz, ha a
narancsszeleteket is leöntjük zselatinnal. Ha a zselé teljesen
megdermedt, éles késsel kockákra vágjuk.
Uzsonnára:
Pehelykönnyű kifli
Hozzávalók:
• 80 dkg liszt
• 1 pohár joghurt
• 4 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• 1 evőkanál só
• 2 tojás
• 5 dkg élesztő
• 25 dkg margarin
• 80 dkg liszt
• 1 pohár joghurt
• 4 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• 1 evőkanál só
• 2 tojás
• 5 dkg élesztő
• 25 dkg margarin
Elkészítés: A kevés tejben megfuttatott élsztőt összedolgozzuk
a liszttel, a tejjel, a joghurttal, a sóval, a cukorral és a tojással,
dagasztjuk. Kelesztés nélkül 16 db cipót formálunk belőle, és
mindegyiket tányér nagyságúra nyújtjuk, majd 8-at egymás tetejére teszük
úgy, hogy minden lapot megkenünk az olvasztott margarinnal. Ugyanígy
teszünk a másik 8 lappal is, majd mindkettőt kinyújtjuk kb. 60 cm
átmérőjű körre. 16 körcikkre vágjuk, és kifliformára feltekerjük.
Tepsibe téve 1-1,5 órát pihentetjük. Tojással megkenjük, köménymaggal
vagy sajttal megszórjuk, és szép pirosra sütjük.
Vacsorára:
Sonkás csirkemellsaláta kivivel
Hozzávalók:
• 25 dkg csirkemellfilé
• 1 evőkanál olaj
• 4 felezett barackbefőtt
• 4 kivi
• 1 kis fej lilahagyma
• 15 dkg feta sajt
• 6 vékony szelet füstölt sonka
Az öntethez:• 2 dl zsírszegény natúr joghurt
• 60 ml citromlé
• 1 evőkanál mustár
• 1 gerezd fokhagyma
• 25 dkg csirkemellfilé
• 1 evőkanál olaj
• 4 felezett barackbefőtt
• 4 kivi
• 1 kis fej lilahagyma
• 15 dkg feta sajt
• 6 vékony szelet füstölt sonka
Az öntethez:• 2 dl zsírszegény natúr joghurt
• 60 ml citromlé
• 1 evőkanál mustár
• 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, felforrósítjuk az olajat
(vagy grillen, vagy sütőben) és a húsok mindkét oldalát 5-5 percig
sütjük, közben többször megforgatjuk. Félretesszük, kihűtjük. A
fokhagymát megtisztítjuk, apróra zúzzuk. A barackot lecsepegtetjük,
gerezdekre vágjuk. A kivit meghámozzuk, szintén gerezdekre vágjuk. A
húst falatnyi kockákra daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, vékonyan
felkarikázzuk. A feta sajtot kis kockákra aprítjuk. Salátás tálban
mindezeket összeforgatjuk. Az öntethez a joghurtot, a citromlevet, a
mustárt, a fokhagymát összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a
salátára csepegtetjük. A sonkát falatnyi darabokra vágjuk, a sonkára
szórjuk, és meleg pirítóssal körítve tálaljuk. (Díszíthetjük néhány
salátalevéllel.)
Esti nassnak:
Cukkinicsipsz - majoránnás mártogatóval
Hozzávalók:
• 50 dkg zsenge cukkini
• 10 dkg liszt
• 1 teáskanál ételízesítő
A sütéshez• bőven olaj
A mártogatóhoz:• 2 dl joghurt
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál cukor
• 1 kávéskanál friss majoránnalevél, aprítva
• 1 kávéskanál majoránnavirág
• 50 dkg zsenge cukkini
• 10 dkg liszt
• 1 teáskanál ételízesítő
A sütéshez• bőven olaj
A mártogatóhoz:• 2 dl joghurt
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál cukor
• 1 kávéskanál friss majoránnalevél, aprítva
• 1 kávéskanál majoránnavirág
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, a húsát
uborkagyalun legyaluljuk. A lisztet elkeverjük az ételízesítővel és
kevés sóval, és a szeleteket egyenként beleforgatjuk. Felforrósítjuk az
olajat, és aranysárgára sütjük benne a szeleteket. Konyhai törlőkendőre
szedjük, felitatjuk róluk a felesleges olajat. A mártogatóhoz a
joghurtot simára keverjük a citromlével, a cukorral és kevés sóval.
Hozzáadjuk az apróra vagdalt majoránnalevelet (belemorzsoljuk a
majoránnavirágot), és máris kínálhatjuk a ropogós cukkinicsipsz mellé.