BIO-KRÓM
A bio-króm fontos a szervezet ásványi anyag egyensúlyának megtartáshoz.
A szerves króm segít egyensúlyba tartani a szervezet vércukor szintjét, így csökkenti az étvágyat.
Csökkenti az éhségérzetet és ezzel segíti a természetes testsúly megtartását, illetve a testsúly csökkentő.
Így aki szénhidrát intoleranciában "szenved" - alkalmas a vércukorszint esés következében kialakult éhségérzet csökkentésére, főként ha ez az étkezést követően ismételt éhségérzet formájában jelentkezik.
A bio-króm csökkenti a csokoládé evés és a nassolás utáni "vágyat".
Az alacsony vércukorszint jellegzetes tünetei
fejfájás
fáradtságérzet
álmatlanság
szédülés
ingerlékenység
remegés
A tünetek szénhidrát bevitelre egyhülnek ugyan - de nem célszerű a szénhidrát bevitel terhére csökkenteni a tüneteket.
Természetes króm források a gabona pelyhek és a magvak.
Króm
A megfelelő krómbevitel különösen a cukorbetegeknél fontos, ez az ásványi anyag ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sejtek cukorfelvételét elősegítő inzulinszerű anyagok kifejthessék hatásukat.Hasonlóképpen szerepet játszik a króm a vér zsír- és koleszterinszintjének szabályozásában.
A krómhiány emelheti a koleszterinszintet.
Jó krómforrás a sörélesztő, minden teljes kiőrlésű gabonaféle, a tojássárgája, a sajt és a melasz.
Esszenciális nyomelem, mégis kevés van belőle a szervezetünkben.
A króm feladata: összefüggést találtak a króm és a cukorbetegség kapcsolatában.
Nagyobb a valószínűsége a diabétesz kialakulásának,
ha a szervezetben található króm mennyisége tartósan alacsony.
És fordítva is igaz: a króm a cukorbetegek terápiás kezelésében jó eredménnyel alkalmazható.
Az alacsony krómszint oka a nem normális táplálkozási szokásokban kereshető.
A magas cukortartalmú ételek fokozzák kiürülését.
A króm jelenlétében javulnak a szív- és érrendszeri betegségek kilátásai.
Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, tehát jelenléte a szervezet kielégítő működéséhez, a tápanyagok rendes felszívódásához vezet.
A króm hiánya: minél több feldolgozott ételt eszünk, annál nagyobb a valószínűsége,
hogy alacsony a krómszint a szervezetben.
Elsődleges ellensége a finomított cukor.
Hiányában gondok adódnak a cukorfelhasználással,
fokozódik ugyanis a diabétesz kialakulásának kockázata.
A króm túladagolása: nagymértékű túladagolása következtében émelygés, fejfájás, viszketés, rossz közérzet, szapora szívverés lehetséges.
Napi mennyisége 50-200 mikrogramm.
A króm forrása: a teljes gabonák jó forrásnak bizonyulnak, de megfelelő a sörélesztő, a bab, a borsó, a lencse; húsevőknek a máj, a hús.
A testsúly növelése érdekében ajánlott króm szegény táplálkozás ajánlott.