Egészséges ételek

A szuper ételek kategóriába tartoznak általában azok az élelmiszerek, amelyek tápanyagtartalma különösen magas, élettani hatása számottevő, azaz kimondottan egészségesek.
A következő szuper étel csoportok a legegészségesebbek – ajánlott a rendszeres, kombinált fogyasztásuk (legalább 5 különböző alapanyag naponta)

Hüvelyesek – bab, zöldbab, zöldborsó, sárgaborsó, mungóbab, csicseriborsó,lencse, szójabab
Élettani hatások: magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet
Gabonafélék – árpa, barna rizs, rozs, köles, hajdina, zab, tönköly,
Élettani hatások: magas a rost, fehérje, kálium, cink, szelén, magnézium tartalmuk.
Gumós zöldségek – cékla, sárgarépa, édesburgonya
Élettani hatások: magas az antioxidáns, bétakarotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert
Vadkáposzták (brassica) – brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta, kelkáposzta
Élettani hatások: remek E-, B-, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek, serkentik a bélműködést  
Bogyósok – áfonya, szeder, acaí, málna, eper, meggy, ribizli, goji, vörös szőlő,
Élettani hatások: gazdag antioxidánsokban, rákellenes, szívbetegségeket megelőznek, szépítik a bőrt
 
Diók, mogyorók, magvak – lenmag, napraforgómag, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró
Élettani hatások: omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat
Citrusfélék – citrom, zöld citrom, grépfrút, narancs, mandarin,
Élettani hatások: magas a C-vitamin tartalmuk, hatásosak megfázás ellen, méregtelenítésre
 
Halak – lazac, makréla, szardínia
Élettani hatások: gazdag Omega3 zsírsavakban
 
Csírák és csíralevelek – alfalfa (lucernacsíra), retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, repcecsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, repcecsíra, vörösherecsíra, búzacsíra
Élettani hatások: gazdag esszenciális aminosavakban, gyulladásellenesek, segítik az emésztést
 
Algák (moszatok) – kelp, wakame, kék-zöld alga
Élettani hatások: magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk (különösen jód és kálium) továbbá, B-, C-, E- vitaminokban gazdag

A következő egészséges  ételek közönségesek, azaz egy általános, hétköznapi étrend alapanyagai. Beszerzésük könnyű és olcsó, Magyarországon is termesztik – sőt, konyhakertekben is könnyen termeszthetők. Rendszeres (mindennapos) fogyasztásuk ajánlott, lehetőleg bio formában. A toplistán kiemelt ételek különösen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemeken – továbbá antioxidánsokban, amelyek megkötik a szabad gyököket. Gyógyító (és betegségeket megelőző) hatásaik miatt a következő terméseket, termékeket már régóta használja az emberiség a népi gyógyászatban.

Alma – magas antioxidánsok, aminosavak, kálium, pektin tartalma. Enzimjei segítik és gyorsítják az emésztést – így remek fogyókúrára. Pektin tartalma csökkenti a koleszterin szintet, alacsony a glikémiás indexe állandósítja a vércukor szintet.  
Brokkoli - a zöldségek szupersztárja, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (C-vitamin, karotin, kalcium, kálium, vas stb). Rákellenes, különösen gyomorrák sejteket támad meg. Gyomorfekélyre is remek gyógyír. Rendszeres fogyasztása megelőzi a szívbetegségek kialakulását is.
Cékla – nagyon gazdag antioxiánsokban (flavonoid, karotenoid), és egyéb ásványi anyagokban (szilícium, kálium, folsav). A cékla méregtelenítő, hangulatjavító, vérképző. Bőrbetegségekre is hatásos.  
Dió – gazdag Omega-3 esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, fehérjében, magnéziumban és kalciumban. Évszázadok óta használjuk a diófa termését, kérgét, levelét gyógyírként. A diólevélből készült tea kiváló gyomor- és bélhurut, hasmenés ellen, továbbá tisztító és fertőtlenítő hatással rendelkezik. A dióbél fogyasztása erősíti az idegeket, az immunrendszert, serkenti az emésztést, stabilizálja a hormonháztartást, csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
Fokhagyma – tartalmaz A-, B- és C- vitaminokat, flavonoidokat és sok ásványi anyagot (pl szelén, mangán, réz, kalcium, cink, vas). Gátolja ez érelmeszesedést, segít bél és gyomor problémákon, továbbá vérnyomás és koleszterin csökkentő, serkenti a szívműködést, erősíti az immunrendszert. Baktériumellenes, gombaellenes hatása is mérvadó.
Hajdina – az egyik legrégibb és legegészségesebb gabona. Nagyon gazdag aminosavakban, fehérjéje redukálja és stabilizálja a vércukrot, így különösen ajánlott cukorbetegeknek. Csökkenti a magas vérnyomást és magas koleszterin szintet- gyógynövényteaként is hatásos.  
Joghurt – gazdag fehérje, B vitamin és kalcium tartalma mellett az élőflórás, probiotikus joghurt és kefir segítik a gyomor enzimek optimális működését. Lactobacillus és bifidobaktériumok védik a bélrendszert, leküzdik az antibiotikumok hatását, segítenek az IBS, gyomorfekély, bélrák, laktózérzékenység, candida, ekcéma megelőzésesében és tünetein. Segít a fogyásban is.  
Kakaó – a kakaó már évszázadok óta a mexikóiak egyik gyógyszere. Antioxidáns, antidepresszáns, hangulatjavító vegyületeket tartalmaz. Rákellenes, csökkenti a koleszterin szintet. Azonban magas zsírtartalma miatt mérsékelt fogyasztása ajánlott – továbbá csakis a magas kakaó tartalmú csokoládé vagy kakaópor egészséges (minimum 70%-os)!  
Méz – B1-, B2-, B3-, B5-, C- vitaminokat és számos ásványi anyagot is tartalmaz. Baktériumellenes anyagokkal rendelkezik, fertőzött sebek tisztítására is használják (különösen a Manuka mézet). Javítja az emésztést, segít a fogyókúrában (!), erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, hangulatjavító. A tápanyagokkal nem rendelkező cukrot érdemes mézzel helyettesíteni.
Paradicsom – magas a vitamin és ásványi anyag tartalma – B1-, B2-, C-, A-, kálium, magnézium, kalcium, karotin, foszfor, vas stb. Rendszeres fogyasztása megelőzi a rákosodást, főleg a prosztatát. Vér- és májtisztító, külsőleg is gyógyít. Bőrproblémákra nagyon jó gyógyír, magas likopin antioxidáns tartalma védi (és gyógyítja) a bőrt a nap által okozott égés ellen, továbbá csökkenti a ráncosodást. Főzve nem veszít tápanyagaiból annyit, mint a többi zöldség, sőt melegítés során a likopin tartalma felszabadul!  
Spenót - kimondottan magas A-, B-, C- és E- vitaminnal rendelkezik. Serkenti az emésztést, szabályozza a vérnyomást. Legalább 13 flavonoidot tartalmaz, amely rákellenes antioxidáns. Gyulladáscsökkentő, folsav és- és vastartalma miatt különösen ajánlott gyerekek, kismamák, menstruáló nők és vegetáriánusok számára. K-vitamin tartalma védelmet nyújt csontritkulás ellen is.  
Sütőtök – remek beta-karotin forrás, gazdag A-, B-, C-, E - vitaminokban, kálium, foszfor, réz, mangán, vas tartalma is jelenetős. Antioxidánsai rákellenesek, erősítik az immunrendszert, gátolják a rákos, keringési betegségek kialakulását A tökmag magas omega-3 zsírsavakban.  
Tea – mind a fekete és a zöld tea gazdag antioxidánsokban. A zöld tea különösen magas ECGC antioxidánsban, amely megakadályozza a rákos sejtek terjedését. Napi 1-2 bögre zöld tea erősíti az immunrendszert.  
Zabpehely – rostokban gazdag, amely segíti a bélműködést, béltisztítást. Csökkenti a vércukor- és koleszterin szintet, antioxidánsai védik az ér- és szívrendszert. Magas szelén tartalma nem csupán védelmet nyújt rák ellen (különösen mell és bélrák), de asztmán is segít. Ideális reggeli vagy sütemény-alap. Sárgarépa – gazdag vitaminokban (A-, B-, C-, K-) és ásványi anyagokban (kálium, magnézium, króm, kalcium), különösen magas a bétakarotin tartalma, amelyet a szervezet A vitaminná alakít át. Megelőzi a daganatos betegségeket, erősíti az immunrendszert, erősíti a látást, méregteleníti a májat, serkenti a bél működését.  
Vadkáposzták (brassica) – brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta,