Paradicsom eltétele télire

A nyári paradicsom szezonban érdemes eltenni télre a paradicsomot,
hogy értékes hatóanyagait télen is élvezhessük.

Paradicsomlé  ivólé

Mivel a paradicsom likopin hatóanyaga szívvédő, így érdemes télen is fogyasztani.
De alkalmazhatjuk ételeinkhez is.
A feldarabolt paradicsomokat felfőzzük, majd a héját átpasszírozzuk.
Visszatesszük és újra forraljuk 15 percig.
Melegen - meleg üvegekbe töltjük.
Majd száraz dunsztba tesszük 24 órára.

Ízesített paradicsom

A paradicsomot eltehetjük passzirozás nélkül is - ízesítve.
Kiegészíthetjük zeller levéllel,  zeller szárral, bazsalikommal.
De tehetünk bele kicsumázott paprikát is.
A feldarabolt paradicsomot és az egyéb zöldségeket 30 percig főzzük.
Üvegekbe töltjük és 24 órára száraz dunsztba tesszük.
 
 Egész paradicsom

Az egész paradicsomokat jó minőségű olajba eltesszük üvegekbe.
Télen akár salátába is tehetjük.
Megízesíthetjük fokhagymával is.



Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 
Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon 
(kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. 
Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. 
Használhatunk aszalógépet is. 
A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. 
Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. 
Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré
bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.




Néhány alapfogalom

Passzírozás: 
A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval,
 de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. 
Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, 
ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: 
A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. 
Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. 
Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. 
Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. 
A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. 
A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. 
Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: 
Ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, 
még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. 
Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.

Forrás - Internet