Pácolt, grillezett zsenge tök
Hozzávalók:
4-5 db zsenge tök
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 citrom leve
ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés: A grillsütőt vagy serpenyőt előkészítjük, a kontaktgrillt felmelegítjük – attól függően, kinek melyik eszköz áll rendelkezésére
A zsenge tököt nagyjából 1 cm vastagon felkarikázzuk, vagy hosszában vékonyan felszeleteljük. A pác hozzávalóit egy nagy tálban elkeverjük, ebbe szórjuk a tökkarikákat. 4-5 percet állni hagyjuk.
Grillrácsra rakosgatva 3-4 perc alatt megsütjük.
A sült padlizsánszeletekhez hasonlóan a zsenge tök is remek vendégváró – zöldfűszeres krémekkel, zöldségekkel töltve A sült padlizsánszeletekhez hasonlóan a zsenge tök is remek vendégváró – zöldfűszeres krémekkel, zöldségekkel töltve
Mivel a tök semleges ízű zöldségféle, bátran használjunk a fűszerezéséhez markáns zöldfűszereket! A kapor, a bazsalikom, a kakukkfű, a tárkony, a snidling tökéletesen illik hozzá.
Kalóriaszegény krémleves készülhet belőle sok zöldfűszerrel gazdagítva, de a zsenge tökből főzött kapros tökfőzelék is különösen ízletes és alakbarát, ha könnyű habarással készül, sőt érdemes kipróbálni kapor helyett friss tárkonnyal is!
A tökkarikákat persze ránthatjuk, sőt hosszában félbevágva hússal, gombával, sonkával is tölthetjük. Remek rakott egytálétel is készülhet belőle főtt burgonyakarikákkal, sonkával vagy paradicsommal rétegezve, besamel mártással leöntve, csőben sütve.
A zsenge tök persze jól kombinálható családtagjaival is. A rántott vagy grillezett tökkarikákhoz készülhet tejfölös uborkasaláta, de cukkinivel társítva quiche-be is kerülhet.
Parmezánnal, tejszínes mártással villámgyors tésztavacsora készülhet zsenge tökkel Parmezánnal, tejszínes mártással villámgyors tésztavacsora készülhet zsenge tökkel
Gyors, egyszerű és abbahagyhatatlan a reszelt burgonyából és zsenge tökből formált, serpenyőben sült lepényke vagy tócsni.
Forrás - Internet