Sárgabaracklekvár
- ahogyan a családom szereti -
Ma főztem meg az idei évben az első adag sárgabaracklekvárt.
Sikerült
szép érett, válogatottan egészséges gyümölcsöt vennem a piacon.
7 kg
sárgabarackból 7 üveg lekvár lett.
A kimagvalt gyümölcsöt lemérve 1 kg
barackra 40 dkg cukrot számítottam.
A befőzés előtti este kimostam és
kiforráztam a befőttes üvegeket és a hibátlan tetejüket. A barackot
megmostam és tiszta konyharuhán lecsepegtettem. Másnap a gyümölcsöt
kimagvaltam, nagy (30 literes, zománcos, csak befőzésre és az üvegek és
üvegtetők kiforrázására használt) lábosban cukor nélkül kezdtem főzni
folyamatosan kavargatva amíg a levét elfőtte (ennél a mennyiségnél a
forrástól számítva kb. 45 percig). Ezután tettem bele a cukrot és tovább
főztem, míg a lekvár a fakanálon sűrűn egybeállt (kb. 45 percig). A
kész lekvárt forrón előmelegített üvegekbe töltöttem, melyeket a tetejük
rácsavarásával lezártam. (Az üvegeket fémtepsibe állítottam, melybe
úgy kétujjnyi magasan forró vizet forró vizet töltöttem. Ezzel a meleg
elvezetését, az üvegek megrepedését előzzük meg és egyben az üvegek
előmelegítését is biztosítjuk.) Végül a baracklekvárokat száraz gőzbe
tettem: vastag takaróval és frottírtörülközővel kibélelt kosárba
helyeztem a vastagon újságpapírba tekert üvegeket. Az egészet letakartam
még egy réteg törülközővel és pléddel. Ebben hagyom kihűlni. Nem
használtam semmilyen tartósítószert. Ezzel a módszerrel elkészített
lekvár még soha nem romlott meg nálam. Nagyon szép világos színű, sűrű
baracklekvár lett belőle.
Azoknak,
akik a gyümölcsdarabos sárgabarackdzsemet jobban kedvelik, ajánlom
Horvát Ilona Szakácskönyvéből jól ismert és bevált recept elkészítését.
A
20 perces főzési idő - tapasztalatom szerint - a gyümölcs minőségétől - létartalmától
és mennyiségétől függően változhat.
Addig szoktam főzni,
amíg a dzsem tetejéről eltűnik a hab.
A dzsemkészítéshez is 1 kg
kimagvalt gyümölcshöz 40 dkg cukrot használok fel.
Kajszibarackdzsem
Hozzávalók: 1kg gyümölcs, 40 dkg cukor.
A
szép kemény, de érett barackot félbe vágjuk, magját eltávolítjuk.
Cukorral porcelántálba rétegesen lerakjuk, fehér papírt teszünk a
tetejére, és hűvös helyen 12 órán át állni hagyjuk. Másnap gyorsan
felforraljuk, és a forrástól számítva 20 percig állandóan kevergetve
főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk és szárazgőzben tartjuk kihűlésig.

