Sárgabaracklekvár

- ahogyan a családom szereti -

Ma főztem meg az idei évben az első adag sárgabaracklekvárt.
Sikerült szép érett, válogatottan egészséges gyümölcsöt vennem a piacon.
 7 kg sárgabarackból 7 üveg lekvár lett. 
A kimagvalt gyümölcsöt lemérve 1 kg barackra 40 dkg cukrot számítottam.

A befőzés előtti este kimostam és kiforráztam a befőttes üvegeket és a hibátlan tetejüket. A  barackot megmostam és tiszta konyharuhán lecsepegtettem. Másnap a gyümölcsöt kimagvaltam, nagy (30 literes, zománcos, csak befőzésre és  az üvegek és üvegtetők kiforrázására használt) lábosban cukor nélkül kezdtem főzni folyamatosan kavargatva amíg a levét elfőtte (ennél a mennyiségnél a forrástól számítva kb. 45 percig). Ezután tettem bele a cukrot és tovább főztem, míg a lekvár a fakanálon sűrűn egybeállt (kb. 45 percig). A kész lekvárt forrón előmelegített üvegekbe töltöttem, melyeket a tetejük rácsavarásával lezártam. (Az üvegeket fémtepsibe állítottam, melybe  úgy kétujjnyi magasan forró vizet forró vizet töltöttem. Ezzel a meleg elvezetését, az üvegek megrepedését előzzük meg és egyben az üvegek előmelegítését is biztosítjuk.) Végül a baracklekvárokat száraz gőzbe tettem: vastag takaróval és frottírtörülközővel kibélelt kosárba helyeztem a vastagon újságpapírba tekert üvegeket. Az egészet letakartam még egy réteg  törülközővel és pléddel. Ebben hagyom kihűlni. Nem használtam semmilyen tartósítószert. Ezzel a módszerrel elkészített lekvár még soha nem romlott meg nálam. Nagyon szép világos színű, sűrű baracklekvár lett belőle. 

Azoknak, akik a gyümölcsdarabos sárgabarackdzsemet jobban kedvelik, ajánlom Horvát Ilona Szakácskönyvéből jól ismert és bevált recept elkészítését. 
A 20 perces főzési idő - tapasztalatom szerint - a gyümölcs minőségétől - létartalmától 
és mennyiségétől függően változhat. 
Addig szoktam főzni, amíg a dzsem tetejéről eltűnik a hab. 
A dzsemkészítéshez is 1 kg kimagvalt gyümölcshöz 40 dkg cukrot használok fel.


Kajszibarackdzsem
Hozzávalók: 1kg gyümölcs, 40 dkg cukor.

A szép kemény, de érett barackot félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Cukorral porcelántálba rétegesen lerakjuk, fehér papírt teszünk a tetejére, és hűvös helyen 12 órán át állni hagyjuk. Másnap gyorsan felforraljuk, és a forrástól számítva 20 percig állandóan kevergetve főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk és szárazgőzben tartjuk kihűlésig.