Sárgabarackos csirkemell - kínai recept
Hozzávalók
4 személyre: 4 kisebb csirkemell (vagy 1 nagy pulykamell), összesen 1
kg, 20 db felezett sárgabarackbefőtt, 3 ek. borecet, 2 ek. szójaszósz, 3
ek. ketchup, 1 ek. méz, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet őrölt gyömbér, 1/2
dl olívaolaj, 50 g vaj, só, fehér bors.
A húst kicsontozzuk,
lebőrözzük, gyengén kiverjük.
Az olívaolajat, a borecetet, a
szójaszószt, a ketchupot, a mézet, a zúzott fokhagymát, a gyömbért és
ízlés szerint sót, borsot habosra kikeverjük, hozzáadunk 12 pépesre
elnyomkodott vagy összeturmixolt fél barackot és ezzel a krémmel
vastagon megkenjük a hússzeleteket; egymásra tesszük, egy kicsit össze
is nyomkodjuk, lefedjük és legalább 1 óra hosszat pácoljuk-érlejük - nem
hűtőben!
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, a
hússzeleteket kissé lecsepegtetjük,
mindkét oldalukon megpirítjuk (5-5
perc elég),
hozzáadjuk a páclét, a maradék 8 barackot és most már csak
rázogatva a serpenyőt,
éppen csak összeforrósítjuk.
Párolt mandulás vagy
mazsolás rizs kívánkozik mellé.
Megjegyzés: a húst - az eredeti recept szerint - 1 cm vékony csíkokra vágják.
Megjegyzés: a húst - az eredeti recept szerint - 1 cm vékony csíkokra vágják.
Nekem az a tapasztalatom, hogy szeletben is éppen olyan finom,
viszont sokkal mutatósabb!
Forrás - Lajos Mari - Hemző Károly - 99 Ünnepi étel 33 színes ételfotóval 1990.