Hagymák

A hagyma története címszavakban
A hagyma Dél-nyugat Ázsiából származik. Kínában és Indiában szívbetegségek és reuma ellen használták; az egyiptomiak a világegyetem jelképét látták benne. Az ókori Rómába és Görögországba is eljutott; már a vikingek is fogyasztották. Elsősorban mérsékelt éghajlaton termesztik.

Minél csípősebb, annál jobb!
A hagyma egyike azon kevés zöldségféléknek, amelyek főzve is igen értékesek. Paracelsus szerint a hagyma van olyan értékes, mint egy egész gyógyszertár. A régiek ajánlották megfázásra, szemölcs ellen, nyákoldásra, torokgyulladásra, ízületi fájdalmak és álmatlanság ellen. Később feltérképezték összetevőit: ásványianyag-tartalmát (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink), vitamintartalmát (C, B1 és B6, valamint folsav és biotin).
Antioxidáns hatású vegyületei a rák elleni küzdelemben szerepelnek. Már napi fél hagymafej elfogyasztása is serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a vérrögök képződését. Baktériumölő, emésztést javító. A csípősség és a kedvező hatások szintje között pozitív összefüggést találtak. Csípősségét kénvegyületekben gazdag illóolajtartalmának köszönheti; minél csípősebb, annál jobb!

Vásárláskor mire figyeljünk?
  • A külső levelek olykor megpenészednek. Ha a hagyma kemény, akkor a penészedés csak egy-két külső levelet érint. A puhaság viszont a rothadás jele lehet.
  • Egyes külföldi hagymafajták egészségesen is puhábbak, viszont íz- és tápértékük, tárolhatóságuk sokkal gyengébb, mint a hagyományos makói hagymáé.
  • A makói hagyma szorosan záródó leveleiről, kemény, száraz tapintásáról ismerhető fel.

Mire használjuk?
  • A vöröshagyma gyakran szerepel magyaros ételekben. Más országok konyhájától eltérően nem önmagában, hanem fűszerként, ízesítőként.
  • Húsvéti időszakban érdemes a héját gyűjteni, hiszen megfesti a vele együtt főzött tojásokat. A színt a már kihűlt vízbe tett pár csepp ecettel tartósíthatjuk.

Miért siratjuk meg, és hogy mellőzük a könnyeket?
Szeleteléskor a hagyma sejtfalai elroncsolódnak, a sejtekből kénvegyület szabadul fel, amely szemünk víztartalmával érintkezve kénsavvá alakul. Ez csípi a szemünket. Ajánlott módszerek:
  • a hagyma előzetes lefagyasztása, lehűtése;
  • víz alatt való darabolás (ez a módszer sajnos nem alkalmazható, ha zsiradékban szeretnénk tovább sütni a szeletelt hagymát, pl. pörkölthöz)
  • úszószemüveg viselése
  • kenyér rágcsálása.

Nemes illat, avagy bűz?
Jelenlegi szokásaink közé a hagymaszag nem illeszkedik. Hagymázás után ezért ajánlatos petrezselyemlevelet, kávébab szemeket elrágcsálni. Kezünkről citromlevével, vagy ecettel távolíthatjuk el a nyomokat. 

Receptek:

Francia hagymaleves
 
Hozzávalók tányéronként:
  • 2 nagy fej hagyma
  • só, olaj
Olajban megpároljuk a megtisztított, szeletekre vágott hagymát. Vízzel felöntjük, fűszerezzük és lassú tűzön főzzük meg.

Tejfölös hagyma 
 
Olvasztott vajat összekeverünk tejföllel, kevés liszttel, fehérborssal, szerecsendióval. A keveréket rálocsoljuk a tűzálló tálba rakott, ujjnyi vastagra vágott hagymakarikákra. Lefedett edényben pároljuk, majd pihentetjük. Héjában sült burgonyával kínáljuk.

Forrás - Internet