Hagymák
A hagyma története címszavakban
A hagyma Dél-nyugat Ázsiából származik. Kínában és Indiában
szívbetegségek és reuma ellen használták; az egyiptomiak a világegyetem
jelképét látták benne. Az ókori Rómába és Görögországba is eljutott; már
a vikingek is fogyasztották. Elsősorban mérsékelt éghajlaton
termesztik.
Minél csípősebb, annál jobb!
A hagyma egyike azon kevés zöldségféléknek, amelyek főzve is igen
értékesek. Paracelsus szerint a hagyma van olyan értékes, mint egy egész
gyógyszertár. A régiek ajánlották megfázásra, szemölcs ellen,
nyákoldásra, torokgyulladásra, ízületi fájdalmak és álmatlanság ellen.
Később feltérképezték összetevőit: ásványianyag-tartalmát (kalcium,
foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink), vitamintartalmát
(C, B1 és B6, valamint folsav és biotin).
Antioxidáns hatású vegyületei a rák elleni küzdelemben szerepelnek.
Már napi fél hagymafej elfogyasztása is serkenti a keringést, csökkenti a
vérnyomást és megakadályozza a vérrögök képződését. Baktériumölő,
emésztést javító. A csípősség és a kedvező hatások szintje között
pozitív összefüggést találtak. Csípősségét kénvegyületekben gazdag
illóolajtartalmának köszönheti; minél csípősebb, annál jobb!
Vásárláskor mire figyeljünk?
- A külső levelek olykor megpenészednek. Ha a hagyma kemény, akkor a penészedés csak egy-két külső levelet érint. A puhaság viszont a rothadás jele lehet.
- Egyes külföldi hagymafajták egészségesen is puhábbak, viszont íz- és tápértékük, tárolhatóságuk sokkal gyengébb, mint a hagyományos makói hagymáé.
- A makói hagyma szorosan záródó leveleiről, kemény, száraz tapintásáról ismerhető fel.
Mire használjuk?
- A vöröshagyma gyakran szerepel magyaros ételekben. Más országok konyhájától eltérően nem önmagában, hanem fűszerként, ízesítőként.
- Húsvéti időszakban érdemes a héját gyűjteni, hiszen megfesti a vele együtt főzött tojásokat. A színt a már kihűlt vízbe tett pár csepp ecettel tartósíthatjuk.
Miért siratjuk meg, és hogy mellőzük a könnyeket?
Szeleteléskor a hagyma sejtfalai elroncsolódnak, a sejtekből
kénvegyület szabadul fel, amely szemünk víztartalmával érintkezve
kénsavvá alakul. Ez csípi a szemünket. Ajánlott módszerek:
- a hagyma előzetes lefagyasztása, lehűtése;
- víz alatt való darabolás (ez a módszer sajnos nem alkalmazható, ha zsiradékban szeretnénk tovább sütni a szeletelt hagymát, pl. pörkölthöz)
- úszószemüveg viselése
- kenyér rágcsálása.
Nemes illat, avagy bűz?
Jelenlegi szokásaink közé a hagymaszag nem illeszkedik. Hagymázás
után ezért ajánlatos petrezselyemlevelet, kávébab szemeket elrágcsálni.
Kezünkről citromlevével, vagy ecettel távolíthatjuk el a nyomokat.
Receptek:
Francia hagymaleves
Hozzávalók tányéronként:
- 2 nagy fej hagyma
- só, olaj
Olajban megpároljuk a megtisztított, szeletekre vágott hagymát. Vízzel felöntjük, fűszerezzük és lassú tűzön főzzük meg.
Tejfölös hagyma
Olvasztott vajat összekeverünk tejföllel, kevés liszttel, fehérborssal, szerecsendióval. A keveréket rálocsoljuk a tűzálló tálba rakott, ujjnyi vastagra vágott hagymakarikákra. Lefedett edényben pároljuk, majd pihentetjük. Héjában sült burgonyával kínáljuk.
Forrás - Internet