ANTIOXIDÁNS HATÁS
Az antioxidánsok a szervezetünk egészséges működésében játszanak fontos szerepet, a káros oxidatív folyamatok kapcsán keletkezett szabadgyökök keletkezését gátolják és segítenek megelőzni és visszafordítani a degeneratív folyamatokat, mint az öregedés, a DNS károsodás és a szív és érrendszeri problémák. Védik a szervezetet a daganatok kialakulásától és egyéb nem kívánatos betegségek kialakulásától.
- helytelen minőségű táplálkozás - táplálék bevitel
- káros UV sugárzás
- környezet szennyezés - nehézfém terheltség
- túlzott stresszhatások
Növényi színterápia
Karotinoidok - sárga színű zöldségek és gyümölcsök
Klorofillok - zöld színű növények
Falvonoidok - piros színű növények
Likopin - piros színű növények
Triptofánok - lilás színű növények
Antioxidáns hatású zöldségek
- minden zöld színű növény méregtelenítő, tisztító és lúgosító és nyugtató, antioxidáns hatással bír - levél zöldségek
- minden piros vagy lilás színű növény magas likoin és triptofán tartalmánál fogva antioxidáns hatású - paradicsom
- fontosak a sárga színű növények hatásai is, mert a C- és E- vitaminokat és karotinoidokat tartalmaznak, ezzel gátolják a káros oxidatív folyamatokat - citrom, paprika, sütőtök
Antioxidáns hatású gyümölcsök
- fontos antioxidáns hatásúak a lila, piros és sárga, valamint a zöld színű gyümölcsök
- fontos, hogy napi fél kilogrammos mennyiségben fogyasszuk, természetesen megbízható forrásból származzon
Legfontosabb antioxidáns tartalmú gyümölcsök
- erdő gyümölcsei - áfonya, szeder és az erdei málna
- déli gyümölcsök, citrusfélék - főként a citrom és a garpefruit
- bogyós gyümölcsök - ribizli, meggy
- szilva félék
- almák
Fontos a tudatos antioxidáns tartamú növények fogyasztása, főként a megelőzés okán, de tisztító kúrák formájában évszakváltáskor - hiszen legnagyobb kincsünk az egészség!