ANTIOXIDÁNSOK
Az egészséges étkezésben nélkülözhetetlenek a főként növényi táplálékokban jelenlévő antioxidáns tulajdonságú vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok.
Honnan juthatunk hozzá ezekhez?
Antioxidáns
|
Hatás
|
Miben van?
|
|
Nyomelemek
|
szelén
|
Részt vesz a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében. Csökkentheti a különféle tumoros betegségek, a szürkehályog,
a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, gátolja az
erekben a vérrögképződést, lassíthatja az öregedési folyamatokat.
|
paradió, citrusfélék, brokkoli, paradicsom, lencse, teljes kiőrlésű gabonafélék, hagyma, „tenger gyümölcsei”, szárnyasok, vöröshús, vaj,
|
cink
|
Antioxidáns hatásukkal segítik az enzimrendszer működését.
|
tökmag, napraforgómag, dió, búzacsíra, zabkorpa, „tenger gyümölcsei”, húsok, máj, hüvelyesek, tojás, tejtermékek
|
|
réz
|
kakaó, mogyoró, mandula, szója, sárgaborsó, sertésmáj, marhamáj
|
||
mangán
|
dió, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonafélék, ananász, zabkorpa, barnarizs, hüvelyesek
|
||
A-vitamin
|
Antioxidáns élettani hatása a provitaminjával, a béta-karotinéval megegyezik.
|
Természetes forrásai az állati belsőségek és tejtermékek: tejszín, zsírosabb sajtok, tojás sárgája, csirke-, marha-, sertés-, liba-, és tőkehalmáj
|
|
C-vitamin
|
Erőteljes antioxidáns, mely nagyobb mennyiségben csökkentheti a szívbetegség, az asztma, a különféle rákbetegségek kialakulásának kockázatát, csökkenti a nátha és az influenza tüneteit.
|
petrezselyem, paprika, káposzta, karfiol, karalábé, cékla, brokkoli, csipkebogyó, citrom, narancs, grapefruit
|
|
E-vitamin
|
Megvédi szervezetünket a szabadgyökök
által okozta károsodásoktól: hozzájárul a szívbetegségek kockázatának
csökkentéséhez, megvéd a keringési rendellenességek kialakulásától,
csökkenti a túlzott vérrögképződést és az Alzheimer-kór kockázatát, lassíthatja az öregedést, megőrzi bőrünk rugalmasságát.
A C-vitamin és a szelén elősegíti felszívódását.
|
napraforgómag, mandula, búzacsíra, diófélék, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonafélék, tej, tojás
|
|
Karotinoidok
|
béta-karotin
/A-provitamin, az A-vitamin előanyaga/
|
Természetben előforduló növényi festékanyag, melyet szervezetünk A-vitaminná alakít a májban, de csak a szükséges mennyiséget állítja elő. A béta-karotinban gazdag étrend (különösen szelénnel vagy E-vitaminnal
kombinálva) csökkentheti egyes tumoros megbetegedések (pl. tüdő, bőr,
gyomor) kialakulásának kockázatát, véd a leégés ellen, elősegíti a bőr
egyenletes barnulását, véd az uv sugárzás káros hatásaitól. C-vitaminnal együtt fogyasztva megelőzhető a szürkehályog.
|
sárgarépa (nitráttartalma miatt inkább biot válasszunk), sütőtök, paraj, sóska, kelkáposzta, rebarbara, kajszibarack, sárgadinnye
|
lutein
|
Elnyeli a nap ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, így csökkentheti a látáskárosodás és az időskori vakság kialakulásának veszélyét.
|
spenót, brokkoli, káposztafélék és más sötétzöld színű leveles zöldségek
|
|
zeaxantin
|
A luteinnel együtt a „látás őre”.
|
kukorica
|
|
kriptoxantin
|
Szervezetünk a-vitaminná alakítja.
|
narancs, papaya
|
|
likopin
|
Ez a növényi festékanyag a zöldségek, gyümölcsök piros színét
adja. A likopinban gazdag étrend csökkentheti a prosztata-, és a
hasnyálmirigyrák, a nyakon kialakuló rákfajták, szívbetegségek és az
időskori vakság kialakulásának kockázatát. Csökkentheti a bőr idő előtti
ráncosodását.
|
paradicsom (mivel a likopin olajos, zsíros közegben jobban felszívódik, ezért a legideálisabb paradicsomszószként fogyasztani), piros paprika, görögdinnye, csipkebogyó, vérnarancs, grapefruit
|
|
Flavonoidok
|
Felépítésükben nagyjából megegyező antioxidánsok ezreinek
összefoglaló elnevezése: valamennyi növényben jelen van pigmentként.
Hatásos segítséget nyújtanak az antioxidáns vitaminoknak és enzimeknek a szabadgyökök elleni
küzdelemben, főként a C- és az E-vitaminok élettani hatásait fokozzák. A
növényekkel elfogyasztott flavonoid egészségvédő, betegségmegelőző és
az öregedési folyamatokat lassító hatású.
|
Jelentősebb forrásai: bogyós gyümölcsök (pl. kékáfonya), citrusfélék, alma, vörösbor, leveles zöldségfélék, fokhagyma, hagyma, kakaó, kávé, zöldtea, gingko biloba, olívaolaj
|
|
Koenzim Q10
|
Vitaminszerű vegyület, melyet szervezetünk is termel, szinte
minden sejtünkben megtalálható. Fontos szerepe van a sejtanyagcserében, a
sejtszintű energiatermelésben és a szabadgyökök megkötésében. Gátolja az LDL koleszterin oxidációját, így szerepe lehet az érelmeszesedés kialakulásának lassításában.
|
szójaolaj, földimogyoró, szardínia, lazac, makréla
|
|
Forrás - Internet
