ANTIOXIDÁNSOK

Az egészséges étkezésben nélkülözhetetlenek a főként növényi táplálékokban jelenlévő antioxidáns tulajdonságú vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok. 

Honnan juthatunk hozzá ezekhez?


Antioxidáns
Hatás
Miben van?
Nyomelemek
szelén
Részt vesz a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében. Csökkentheti a különféle tumoros betegségek, a szürkehályog, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, gátolja az erekben a vérrögképződést, lassíthatja az öregedési folyamatokat.
paradió, citrusfélék, brokkoli, paradicsom, lencse, teljes kiőrlésű gabonafélék, hagyma, „tenger gyümölcsei”, szárnyasok, vöröshús, vaj,
cink
Antioxidáns hatásukkal segítik az enzimrendszer működését.
tökmag, napraforgómag, dió, búzacsíra, zabkorpa, „tenger gyümölcsei”, húsok, máj, hüvelyesek, tojás, tejtermékek
réz
kakaó, mogyoró, mandula, szója, sárgaborsó, sertésmáj, marhamáj
mangán
dió, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonafélék, ananász, zabkorpa, barnarizs, hüvelyesek
A-vitamin
Antioxidáns élettani hatása a provitaminjával, a béta-karotinéval megegyezik.
Természetes forrásai az állati belsőségek és tejtermékek: tejszín, zsírosabb sajtok, tojás sárgája, csirke-, marha-, sertés-, liba-, és tőkehalmáj
C-vitamin
Erőteljes antioxidáns, mely nagyobb mennyiségben csökkentheti a szívbetegség, az asztma, a különféle rákbetegségek kialakulásának kockázatát, csökkenti a nátha és az influenza tüneteit.
petrezselyem, paprika, káposzta, karfiol, karalábé, cékla, brokkoli, csipkebogyó, citrom, narancs, grapefruit
E-vitamin
Megvédi szervezetünket a szabadgyökök által okozta károsodásoktól: hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez, megvéd a keringési rendellenességek kialakulásától, csökkenti a túlzott vérrögképződést és az Alzheimer-kór kockázatát, lassíthatja az öregedést, megőrzi bőrünk rugalmasságát.
A C-vitamin és a szelén elősegíti felszívódását.
napraforgómag, mandula, búzacsíra, diófélék, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonafélék, tej, tojás
Karotinoidok
béta-karotin
/A-provitamin, az A-vitamin előanyaga/
Természetben előforduló növényi festékanyag, melyet szervezetünk A-vitaminná alakít a májban, de csak a szükséges mennyiséget állítja elő. A béta-karotinban gazdag étrend (különösen szelénnel vagy E-vitaminnal kombinálva) csökkentheti egyes tumoros megbetegedések (pl. tüdő, bőr, gyomor) kialakulásának kockázatát, véd a leégés ellen, elősegíti a bőr egyenletes barnulását, véd az uv sugárzás káros hatásaitól. C-vitaminnal együtt fogyasztva megelőzhető a szürkehályog.
sárgarépa (nitráttartalma miatt inkább biot válasszunk), sütőtök, paraj, sóska, kelkáposzta, rebarbara, kajszibarack, sárgadinnye
lutein
Elnyeli a nap ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, így csökkentheti a látáskárosodás és az időskori vakság kialakulásának veszélyét.
spenót, brokkoli, káposztafélék és más sötétzöld színű leveles zöldségek
zeaxantin
A luteinnel együtt a „látás őre”.
kukorica
kriptoxantin
Szervezetünk a-vitaminná alakítja.
narancs, papaya
likopin
Ez a növényi festékanyag a zöldségek, gyümölcsök piros színét adja. A likopinban gazdag étrend csökkentheti a prosztata-, és a hasnyálmirigyrák, a nyakon kialakuló rákfajták, szívbetegségek és az időskori vakság kialakulásának kockázatát. Csökkentheti a bőr idő előtti ráncosodását.
paradicsom (mivel a likopin olajos, zsíros közegben jobban felszívódik, ezért a legideálisabb paradicsomszószként fogyasztani), piros paprika, görögdinnye, csipkebogyó, vérnarancs, grapefruit
Flavonoidok
Felépítésükben nagyjából megegyező antioxidánsok ezreinek összefoglaló elnevezése: valamennyi növényben jelen van pigmentként. Hatásos segítséget nyújtanak az antioxidáns vitaminoknak és enzimeknek a szabadgyökök elleni küzdelemben, főként a C- és az E-vitaminok élettani hatásait fokozzák. A növényekkel elfogyasztott flavonoid egészségvédő, betegségmegelőző és az öregedési folyamatokat lassító hatású.
Jelentősebb forrásai: bogyós gyümölcsök (pl. kékáfonya), citrusfélék, alma, vörösbor, leveles zöldségfélék, fokhagyma, hagyma, kakaó, kávé, zöldtea, gingko biloba, olívaolaj
Koenzim Q10
Vitaminszerű vegyület, melyet szervezetünk is termel, szinte minden sejtünkben megtalálható. Fontos szerepe van a sejtanyagcserében, a sejtszintű energiatermelésben és a szabadgyökök megkötésében. Gátolja az LDL koleszterin oxidációját, így szerepe lehet az érelmeszesedés kialakulásának lassításában.
szójaolaj, földimogyoró, szardínia, lazac, makréla

 

Forrás - Internet