Fiatalító és egészségmegőrző antioxidánsok


A gyümölcsök és a zöldségek az antioxidánsok leggazdagabb természetes forrásai. 
Az értékes anyagok nagy része azonban a feldolgozás során sajnos gyorsan lebomlik, ezért fogyasszunk minél több nyers, feldolgozatlan növényi élelmiszert.

A legerősebb antioxidáns hatású a frissen préselt zöldséglé, gyümölcsök közül pedig a bogyós gyümölcsök leve. 
Ha még nincs, szerezzünk be gyümölcscentrifugát vagy préselőt, és mixeljünk ízlésünk szerint.
A vegyszermaradványok elkerülése érdekében célszerű mindig az idénynek megfelelő, ha lehet bio árut választani. 

A téli időszakban válasszuk a télálló zöldségeket és gyümölcsöket, valamint az import citrusféléket.
Mivel a tárolás során, annak idejével arányosan is elillannak az értékes tápanyagok, mindig figyeljünk a vásárolni kívánt zöldség és gyümölcs frissességére, és érdemes minél hamarabb elfogyasztani őket.
Amikor a zöldségeket feldolgozott formában szeretnénk fogyasztani, vitamin- és antioxidáns tartalmuk minél jobb megőrzése érdekében főzés és sütés helyett párolással vagy gőzöléssel célszerű elkészíteni.

Túlságosan magas hőmérsékleten, vagy olajban való sütéskor rákkeltő vegyületek (pl. akrilamid) kerülnek az ételbe, ezért érdemes kerülni az így készítendő fogásokat.
Az intenzív napozás, a folyamatos testi és lelki stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egyoldalú, egészségtelen táplálkozás és a gyakori gyógyszerhasználat előidézi a káros szabadgyökök termelődését, ezért is próbáljunk változtatni rossz szokásainkon.

Nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szüksége azoknak, akik fokozottabb testi és lelki megerőltetésnek, stressznek vannak kitéve, a sportolóknak, az idősebbeknek, illetve azoknak, akik nem tudnak szakítani a dohányzás káros szokásával. 
Mivel az emelkedett antioxidáns-szükségletet szinte lehetetlen csak a táplálkozással fedezni, ilyen esetekben érdemes megfelelő étrend-kiegészítővel pótolni a hiányt.

Forrás - Internet