Burgonya
Cleopatra és Agata, Rózsa és Katica, Sarolta és Luca, Réka és Rebeka, Desiré és Helena – mind-mind egy-egy burgonyafajta neve. No persze, van Démon és Góliát is!
Krumpli, kolompér, krumpedli, pityóka...
A „földi alma" (Solanum tuberosum) dél-amerikai eredetű, ahol a
szegény emberek kenyerének is nevezték. Mára Európa lett a legnagyobb
burgonyatermesztő földrész. Emberi alapélelmiszernek tekinthető, de
állati takarmányozásra is használják, valamint a szeszipar és a
gyógyszeripar is igényt tart rá. A csucsorfélék családjába tartozik,
rokonai a paprika, paradicsom és a padlizsán.
Egészséges!
Sokaknak a burgonyával kapcsolatban sajnos csak a
fagyasztott-elősütött hasábburgonya, az agyonsózott krumpliszirom, a por
alakban gyártott püréalapanyag vagy a karácsonyi rántott halhoz kínált
majonézes krumpli jut eszébe. Pedig teljes értékű táplálékként
fogyasztva, héjában főve vagy sütve igen jótékony hatású.
A burgonya rendkívül egészséges zöldségfajta. Szénhidrát-keményítő
tartalma (18-20g/100g) mellett C, B1, B2, B6 és A-vitamin tartalma is
magas, sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedő káliumforrás:
káliumtartalma 340mg/100g. Fehérjetartalma nem túl nagy, de összetétele
kedvező, így nagyon jól hasznosul. Kisgyermekek étkezésében az anyatej
utáni első táplálék. Diétás konyhában is ott a helye könnyű
emészthetősége miatt, persze nem bő zsiradékban kisütve.
Vásárlás, felhasználás
A krumplinak csak a gumóját fogyasztjuk, a növény levele, virágja,
termése, csírája ehetetlen, sőt mérgező! A gumó azonban gyakorlatilag
egész évben megtalálható a piacokon, boltokban. Száraz pincében majd egy
esztendeig jól tárolható, tavasszal pedig már viszonylag korán jön az
újburgonya.
Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy egészséges, kemény, csíramentes
gumókat válasszunk, amelyeknek nincs sem penészes-földes, sem
vegyszer-szaguk. Ugyancsak kerüljük a zöld héjú, csírázásnak indult
gumókat. Fény hatására ugyanis nemcsak csírázásnak indul a gumó, de
mérgező szolanin is képződik benne.
Gumóját - ellentétben sok más zöldséggel - főzve vagy sütve
fogyasztjuk (jótékony hatása is így érvényesül), bár van, aki a nyers
krumpli megszállott híve. Készíthető belőle többek között leves,
főzelék, omlett, lepény, krumpligombóc, burgonyakrokett, krumplisaláta,
és még sorolhatnánk.
A krumpliból az esetleges zöld részeket érdemes kivágni, a zöld héjú gumókat pedig alaposabban meghámozni.
Termesztési jótanácsok
A burgonya nagyüzemi termesztése során sok-sok vegyszerrel
találkozik. Olcsó élelmiszer, de ha igazán akarunk részesülni az általa
nyújtott előnyökből, termesszük (ezt is, mint minden mást) bio módon!
Burgonyánk komposzttal dúsított talajban termesztve lesz igazán
ízletes. Ha kömény szomszédságában növekedik, az íze is jobb lesz.
A burgonyabogár elleni legjobb védekezés az, ha időben összeszedjük,
de a torma is segít az elhárításban. Persze a biológiai védekezés
munkaigényesebb, mint permetezővel nekiesni, de az eredmény magáért fog
beszélni. A büdöske és a körömvirág a talajlakó fonálférgeket űzik el, a
zsurlófőzet pedig a gombás fertőzésekkel szemben megelőző hatással bír.
Köztesként ültethetünk spenótot, aminek szárát az érés után érdemes
mulcsnak otthagyni, a burgonya meghálálja.
Receptek
Krumplis-tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
- 40 dkg héjában főzött, meghámozott és áttört krumpli (tisztán mérve)
- 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt (80 dkg őszi búza és 20 dkg durum búza)
- fél dl extra szűz olívaolaj
- negyed csomag friss élesztő
- kb. fél liter langyos víz (függ az őrlés finomságától)
- 2 kiskanál só
- 10 dkg durvára darált tökmag
Elkészítés: A hozzávalókat kelt tésztává összedolgozzuk és jó
átgyúrjuk. Egy órát kelni hagyjuk, majd a tésztát négy egyenlő részre
osztjuk, és így dolgozunk tovább vele. Fél cm-esre nyújtjuk, tetejét
négyzetrácsozzuk. stampedlis pohárral szorosan egymás mellett pogácsákat
szaggatunk belőle. Két tenyerünk belső éle segítségével egyenként
megsodorjuk a pogácsákat, kivajazott sütőlemezre tesszük, megkenjük kis
olajjal kikevert tojássárgájával. 200 fokon kb. 40 percig sütjük. 4
tepsi lesz belőle, kb. 120-130 db. Ha kihűlt, kiválóan fagyasztható
szűkösebb napokra...
Tárkonyos krumplileves
A szokásos módon megtisztítjuk a burgonyát (újkrumplit nem kell
hámozni, elég egy zöldségkefével alaposan átdörzsölni), kockákra vágjuk,
és sóval, morzsolt szárított tárkonnyal, őrölt köménymaggal, kevés
borsikafűvel feltesszük főzni. Ha megpuhult a burgonya, tejfölös
liszttel vagy étkezési keményítővel behabarjuk. Sűríthetjük a levesből
kivett és összeturmixolt lével is.
Forrás - Internet