Zeller
Hús- és zöldségleveseink gumós ízesítője, salátáink kesernyés ízű, haragoszöld kiegészítője – ez és még sok minden más. Ismerjük meg közelebbről a zellert!
Kezdjük ott, hogy nem „csak" zeller, hanem többféle zeller: gumós,
halványító (vagyis szár-zeller) és metélő (vagyis leveléért termesztett)
zeller.
A zeller múltja
A zeller a Földközi-tenger környékén Afrika északi partvidékéig
őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vad alakja inkább
leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Ősi iratok
tanúsága szerint gyógyászati célokra már az i.e. IX. században is
termesztették. Az egyiptomi sírokban zellerből készült díszítésekre
bukkantak. A görögök szent növényként tisztelték, a Nemeában rendezett
játékokon a győzteseket zellerkoszorúval köszöntötték.
Ételek ízesítésére először a római korban használták, bár
visszafogottan, mivel egyúttal azt is tartották róla, hogy
szerencsétlenséget hozhat. Teljes körű jogát a konyhában csak a XVII.
században nyerte el.
A gyógyító zeller
Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra,
meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és
lépbetegségek kezelésére javallotta. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C,
E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és
magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák
megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az
érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti
a vér koleszterinszintjét.
A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a
vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet
méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma
révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a
szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.
A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
- Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
- A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
- A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
- Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
- A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
- A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele
leveseket, kásákat. A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után
kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült
egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk
belőle. 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát
készíthetünk.
Receptek
Szárzeller gazpacho
Hozzávalók:
- 8-9 szárzeller megtisztítva, felszeletelve
- 1 nagy piros alma felszeletelve;
- 250ml hideg víz
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. só
- 1 kisebb bagett belseje
- 3 ek. hámozott, darált mandula
- 2 ek. Olívaolaj
Elkészítés: Az iménti sorrendben pürésítsük a hozzávalókat, majd
keverjük bele az olajat, vékony sugárban csorgatva, s dolgozzuk össze a
masszát. Az épen maradt zellerszárral díszítve tálalhatjuk.
Borsós zeller (köret)
Hozzávalók:
- 500g zellergumó, megtisztítva, kis kockákra vágva
- 2 ek. vaj
- 1 kis fej hagyma, felvágva
- 300g zöldborsó
- 1 tk. zellersó (só)
Elkészítés: Sós vízben 5 perc alatt főzzük puhára a zellergumó
kockákat. A főzővízből készítsünk tetszés szerint levest. Nagy lábosban
olvasszuk fel a vajat. Dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük bele a
borsót és a lecsepegtetett zellert. Gyakori kevergetés közben
átforrósodásig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.
Forrás - Intenet
