ŐSZI ÉTELEINK

A fantasztikus nyári  ételek után az ősz is sok finomsággal kecsegtet. Az alapanyagok választéka még mindig bőséges, változatos, és könnyen, jó áron beszerezhető, esetleg a kertben is megterem. Sok egészséges zöldség és gyümölcs éli ilyenkor szezonját, amelyekkel étkezésünket változatossá tehetjük.

Őszi zöldségek
Igazi élvezet ősszel a zöldségeshez menni, hiszen a választék több mint bőséges. Ha nem is terem meg minden a kertünkben, vagy egyáltalán nincs kertünk, nem lehet gond ízletes és vitamindús szezonális zöldségek beszerzése. Még élvezhetjük a nyári „maradékot”, de választhatunk idényzöldségeket is. Ilyenkor van szezonja például a következőknek:
  • sárgarépa, fehérrépa, káposzta, burgonya, sütőtök, gomba, rókagomba, karfiol, póréhagyma, cékla
Felhasználási tippek:
A fenti hálás alapanyagokkal változatos ételeket készíthetünk. Kiválóan alkalmasak tartalmas levesek, köretek és egytálételek készítéséhez. Beszerzésük könnyű, olcsók, sőt, részben megteremnek a kertben. Ha elég alapinformációval rendelkezünk, gombát akár egy erdei séta keretében is gyűjthetünk. Használjunk aromás zöldfűszereket a friss ízek kiemeléséhez, az őszi ételekhez leginkább a rozmaring, zsálya, babérlevél és kakukkfű passzolnak.
  • Néhány ötlet: párolt sárgarépa vajon zöldfűszerekkel vagy mézzel; burgonya helyett készítsünk petrezselyem- vagy sütőtökpürét; vitaminbomba saláta reszelt káposztával, sárgarépával és almával, joghurtos öntettel; bársonyosan krémes és változatosan elkészíthető sütőtökleves.
Őszi gyümölcsök
A sokféle alma és szőlő a legnagyobb kedvenc. Épp a sokféleségnek köszönhetően megunhatatlanok. A téli influenzás időszak előtt tankoljunk fel hát vitaminokból és élvezzük a finomabbnál finomabb gyümölcsök ízét! Szezonális gyümölcsök például:
  • alma, körte, szőlő, szilva, birsalma, füge, gesztenye, dió 
 Forrás ~ Internet