
ŐSZI ÉTELEINK
A fantasztikus nyári ételek után az ősz is sok finomsággal
kecsegtet. Az alapanyagok választéka még mindig bőséges, változatos, és
könnyen, jó áron beszerezhető, esetleg a kertben is megterem. Sok
egészséges zöldség és gyümölcs éli ilyenkor szezonját, amelyekkel
étkezésünket változatossá tehetjük.
Őszi zöldségek
Igazi
élvezet ősszel a zöldségeshez menni, hiszen a választék több mint
bőséges. Ha nem is terem meg minden a kertünkben, vagy egyáltalán nincs
kertünk, nem lehet gond ízletes és vitamindús szezonális zöldségek
beszerzése. Még élvezhetjük a nyári „maradékot”, de választhatunk
idényzöldségeket is. Ilyenkor van szezonja például a következőknek:
- sárgarépa, fehérrépa, káposzta, burgonya, sütőtök, gomba, rókagomba, karfiol, póréhagyma, cékla
Felhasználási tippek:
A
fenti hálás alapanyagokkal változatos ételeket készíthetünk. Kiválóan
alkalmasak tartalmas levesek, köretek és egytálételek készítéséhez.
Beszerzésük könnyű, olcsók, sőt, részben megteremnek a kertben. Ha elég
alapinformációval rendelkezünk, gombát akár egy erdei séta keretében is
gyűjthetünk. Használjunk aromás zöldfűszereket a friss ízek kiemeléséhez, az őszi ételekhez leginkább a rozmaring, zsálya, babérlevél és kakukkfű passzolnak.
- Néhány ötlet: párolt sárgarépa vajon zöldfűszerekkel vagy mézzel; burgonya helyett készítsünk petrezselyem- vagy sütőtökpürét; vitaminbomba saláta reszelt káposztával, sárgarépával és almával, joghurtos öntettel; bársonyosan krémes és változatosan elkészíthető sütőtökleves.
Őszi gyümölcsök
A
sokféle alma és szőlő a legnagyobb kedvenc. Épp a sokféleségnek
köszönhetően megunhatatlanok. A téli influenzás időszak előtt tankoljunk
fel hát vitaminokból és élvezzük a finomabbnál finomabb gyümölcsök
ízét! Szezonális gyümölcsök például:
- alma, körte, szőlő, szilva, birsalma, füge, gesztenye, dió