ZÖLD ÉTELEINK HATÓANYAGA A KLOROFILL
A harmonikus és egészséges élet alappillére a folyékony
napenergiaként emlegetett klorofill. Ősidők óta csodálatos gyógyítóként
tartják számon; jelentős mennyiségű oxigént hordoz magában, mely
nélkülözhetetlen az aerob baktériumok támogatásához és természetesen az
élethez. A klorofill fő forrásai a zöld levelű növények és zöldségek,
csírák és füvek. Hatása bizonyítottan pozitív a rák számos fajtája
ellen, és az érelmeszesedés gyógyítása szempontjából is kimagasló
eredményeket mutat.
A klorofill további jótékony hatásai:
- vasat juttat a szervezetbe;
- hozzájárul a máj tisztulásához;
- javítja a vérképet;
- enyhíti a vérszegénységet, és hozzájárul a májgyulladás gyógyulásához;
- gyorsítja a sebek hegedését;
- tisztítja és erősíti a fogínyt;
- javítja a látást;
- enyhíti a torokgyulladást;
- nyugtatja a fekélyes szöveteket;
- javítja a lábak vérkeringését;
- enyhíti a visszeresség okozta panaszokat;
- lúgosabbá teszi a szervezetet.
A
növények élete a napfénytől függ, a mi életünk pedig a növényektől.
Nagyon fontos, hogy ételeink legnagyobb hányadát zöld levelek, füvek és
zöldségek alkossák. Hogyha idegenkedsz ezektől a jótékony ételektől, és
úgy érzed, képtelen lennél kecske módra legelészni, készíts belőlük
gusztusos turmixokat. Egy kevéske gyümölccsel – például almával,
banánnal vagy bogyós termésekkel – enyhén megédesítheted
energiaitalodat. Ne feledd, minden a fejben dől el! Hogyha tudatosítod
magadban friss turmixod és zöld leveles ételeid fontosságát, jótékony
hatását, máris szívesebben fogyasztod el őket a nap bármely órájában.
Nagy klorofill- és ásványianyag-tartalmuk miatt a zöld levelű növények a
földön föllelhető legjobb lúgosító élelmiszerek.
Bátran
kísérletezz az új alapanyagokkal, ízekkel! Zöldségeidet fogyaszthatod
nyersen salátaként, krémesítve, párolva és grillezve. Salátádat
kívánatossá varázsolhatod egy csipet csírával, apró spenótlevélkékkel,
brokkolirózsákkal.
A legegészségesebb zöld ételek
Brokkoli
Rákellenes,
antioxidáns, béltisztító, vírusölő, serkenti a májműködést, kitűnő
rostforrás. Gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban,
béta-karotinban, folsavban és C-vitaminban.
Káposzta
Segít
székrekedés esetén és a mérgek eltávolításában, csökkenti a vér
koleszterinszintjét, reaktiválja a jótékony hatású bélbaktériumokat.
Tápanyagai a kalcium, magnézium, foszfor, C-vitamin, béta-karotin,
pektin.
Spenót
Rákellenes,
vérnyomás-szabályozó, erősíti az immunrendszert, segít a csontok
egészségének megőrzésében. Forrása a béta-karotinnak, foszfornak,
káliumnak, B6-vitaminnak, vasnak, magnéziumnak, kalciumnak.
Csalán
Vízhajtó, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő. Gazdag káliumban, vasban, C-vitaminban, béta-karotinban.
Spárga
Serkeni
a veseműködést, enyhe hashajtó, antibakteriális. Tápanyagai a foszfor,
kálium, folsav, béta-karotin, C-vitamin, K-vitamin.
Spirulina alga
Ideális
fehérjeforrás, gátolja az öregedést, védi a veséket a gyógyszerek
bomlási termékeitől, tumorellenes. Foszforban, káliumban, nátriumban,
B3-vitaminban gazdag.
Búzafűlé
70
százalékban klorofillt tartalmaz, 92 ásványi anyag is fellelhető benne,
továbbá beta-karotin, B-, C-, E-, H- és K-vitamin, 19 hasznos aminosav
és további hasznos enzimek.
Forrás ~ Internet
Forrás ~ Internet